ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СПОРТИВНО-ІГРОВИХ ПРОСТОРІВ РІЗНИХ КРАЇН У КОНТЕКСТІ МОДУЛЬНОГО ДИЗАЙНУ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ - Жорняк, Вікторія Олександрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Досліджено особливості проєктування і експлуатації спортивно-ігрових просторів у різних країнах у контексті модульного дизайну та функціональності. Встановлено, що використання модульних рішень забезпечує високу гнучкість простору, сприяє його адаптивності до соціальних і кліматичних умов і дає змогу інтегрувати інноваційні технології для підвищення ефективності експлуатації. Метою дослідження є обґрунтування ефективності модульного дизайну у проєктуванні й експлуатації спортивно-ігрових просторів на основі результатів проведеного аналізу міжнародного досвіду, а також визначення перспектив його адаптації до локальних умов. Методологія дослідження передбачає застосування порівняльного аналізу, системного підходу до оцінювання функціональності спортивних просторів, структурно-логічного аналізу нормативно-правових аспектів і експертного оцінювання економічних і технологічних обмежень у процесі їх упровадження.Результати дослідження свідчать, що основними проблемами впровадження модульного дизайну є економічні, технологічні, нормативно-правові й екологічні обмеження. Виявлено, що фінансова нестабільність у країнах із низьким рівнем державної підтримки спортивної інфраструктури ускладнює реалізацію довгострокових проєктів. Технологічні труднощі пов’язані з необхідністю використання стійких матеріалів, адаптованих до кліматичних умов, і забезпеченням цифрової інтеграції, що потребує значних інвестицій. Встановлено, що нормативно-правові обмеження в багатьох країнах не враховують інноваційні методи модульного проєктування, що гальмує впровадження нових архітектурних рішень. Наукова новизна дослідження полягає в систематизації міжнародних практик упровадження модульного дизайну у спортивно-ігрові простори та визначенні основних чинників, що впливають на їхню ефективність. Запропоновано концептуальну модель адаптації модульних рішень до локальних умов шляхом гармонізації міжнародних стандартів і врахування соціальних, економічних і кліматичних чинників. Практична значущість дослідження полягає в розробленні рекомендацій для державних установ, інвесторів і архітекторів щодо вдосконалення процесу проєктування і управління спортивно-ігровими просторами.