СУЧАСНИЙ ДИЗАЙН УПАКОВКИ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ: ПОЄДНАННЯ СТИЛЮ, ФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ Й ЕКОЛОГІЧНОСТІ - Єжова, Ольга Володимирівна; Кротова, Тетяна Федорівна; Мосійчук, Павло Миколайович; Яценко, Марина Володимирівна; Мен, Кунь; Сонг, Зісюань (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Проаналізувати застосування сучасних принципів дизайну в пакуванні для хлібобулочних виробів, зосереджуючись на тенденціях, які відповідають очікуванням споживачів, принципам сталого розвитку та культурним впливам. Методологія. Дослідження поєднує якісний і кількісний підходи з використанням огляду літератури та кейс-стаді для проведення аналізу дизайну упаковки хлібобулочних виробів на глобальному рівні. Для виявлення тенденцій і практичних застосувань використовувалися порівняльний аналіз і систематизація. Для розроблення та візуалізації прототипів упаковки застосовувалися цифрові інструменти графічного дизайну, як-от Photoshop, Adobe Illustrator та CINEMA 4D.Результати. Основні тенденції в дизайні упаковки для хлібобулочних виробів передбачають сталість, можливість повторного використання, орієнтованість на здоров’я та інтеграцію технологій, використання культурної спадщини. Аналіз кейсів брендів, як-от KKBread, Wanluo Peony Crispy та Neko Neko Shokupan, висвітлює ці тенденції. Результати підкреслюють значення візуально привабливих і функціональних різновидів дизайну, які відповідають потребам різних груп споживачів. Інновації, як-от використання талісманів, типографіки та багатофункціональних рішень, посилюють айдентику брендів. Наукова новизна. Уперше в дослідженні систематично проаналізовано інтеграцію сучасної естетики, культурної спадщини та психології споживачів у дизайні упаковки для хлібобулочних виробів. Запропоновано вдосконалені методи оцінювання візуальних елементів, як-от колір, типографіка та культурні мотиви, з акцентом на їхню роль у формуванні емоційних зв’язків та ідентичності бренду. Концепція багатофункціонального й екологічного пакування отримала подальший розвиток.Практична значущість. Розроблено корпоративний стиль бренду “Jin Bai Li Cake”, зокрема логотип, маскот, патерни й упаковку трьох типів: просту, стійку та для їжі на винос із ресторану. Отримані результати стануть у пригоді дизайнерам і маркетологам, пропонують стратегії для підвищення ефективності упаковки.