ЗРОСТАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЧЕРЕЗ ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД: УЧАСТЬ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В РЕАЛЬНИХ ПРОЄКТАХ НА КОНКУРСНИХ ЗАСАДАХ - Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає у визначенні актуальності участі здобувачів вищої освіти в реальних проєктах на конкурсній основі з метою розкриття впливу цієї активності на зростання їхніх компетентностей через отримання практичного досвіду. Результати. Аналіз представлено на базі проєкту здобувачки вищої освіти освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю 022 Дизайн Ксенії Журавльової. Актуальність роботи полягає в необхідності забезпечення належної підтримки та допомоги людям, які постраждали від воєнних конфліктів, катастроф або насильства. Зростання кількості постраждалих підкреслює важливість створення та розвитку реабілітаційних центрів, які забезпечать цілковите відновлення функцій та інтеграцію цих людей із суспільствов. Оскільки реабілітаційна система в Україні перебуває на початковій стадії заснування, необхідність у сприянні розвитку цих закладів стає надзвичайно актуальною. Така робота має значний вплив на покращення якості життя постраждалих і сприяння формуванню справедливого, доброзичливого та відкритого для всіх суспільства. Енергоефективність і використання екологічних матеріалів стають невід’ємною частиною сучасного проєктування реабілітаційних центрів. Системи вертикального озеленення, збирання дощової води та застосування сонячних панелей значно знижують витрати на енергоспоживання і підвищують екологічність об’єкта. Визначено, що енергоефективність і екологічність справді стали клю- човими аспектами сучасного проєктування реабілітаційних центрів. Ці підходи не лише знижують експлуатаційні витрати, але й створюють більш здорове та комфортне середовище для пацієнтів і персоналу. Упровадження цих технологій і підходів дозволяє створювати реабілітаційні центри, які не лише ефективно виконують свою основну функцію, але й мінімізують негативний вплив на довкілля. Це відповідає сучасним тенденціям сталого розвитку та підвищує якість життя як пацієнтів, так і працівників центрів. Методологія. На основі аналізу участі в конкурсі виявлено, що це є найефективніший шлях пошуку найкращої ідеї для розвитку міст, територій і громад. Визначено реальний шлях набуття досвіду співпраці із громадою, виявлення проблемних ситуацій і визначення напрямів можливих вирішень. Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначені впливу участі здобувачів вищої освіти в реальних проєктах на конкурсній основі на зростання компетентностей через отримання практичного досвіду. Практична значущість. Комплексний підхід до проєктування, урахування сучасних тенденцій і нормативних вимог дозволяють створити реабілітаційний центр, який відповідає найвищим стандартам якості й ефективності.