ДИЗАЙН ПРИКРАС, АКСЕСУАРІВ ТА ЮВЕЛІРНИХ ВИРОБІВ З РІЗНИХ МАТЕРІАЛІВ: ЕКОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Герасименко, Олена Дмитрівна; Приходько-Кононенко, Ірина Олександрівна; Кротова, Тетяна Федорівна; Єжова, Ольга Володимирівна; Чуботіна, Ірина Михайлівна; Четверик, Анастасія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета – проаналізувати творчість сучасних екологічних брендів прикрас, аксесуарів і ювелірних виробів, а також виявити основні підходи еколо- гічності в дизайні прикрас, аксесуарів і ювелірних виробів.Методологія. Застосовано аналітичний метод, використано візуально-ана- літичний, системно-структурний і порівняльний аналіз.Результати. Проведено аналіз літературних джерел, пов’язаних із ви- готовленням безпечних для навколишнього середовища прикрас і ювелірних виробів. Описано сучасні методи та підходи у створенні екологічних прикрас.Розглянуто й охарактеризовано творчість сучасних вітчизняних і закордонних брендів, які створюють екологічні прикраси. Визначено, що кількість україн- ських виробників екологічних ювелірних прикрас значно менша порівняно із закордонними виробниками. На основі аналізу виробів існуючих брендів, які створюють екологічні прикраси, виявлено основні аспекти екологічності: ви- користання перероблених дорогоцінних металів, вторинної переробки сміття від електроприладів, повторне використання коштовного каміння, альтерна- тивних матеріалів у сучасних прикрасах, а саме: пластику, культивованих ді- амантів і екологічно вирощених перлин, перероблення старих речей тощо. Усе це допомагає збереженню навколишнього середовища завдяки зменшенню витрат і мінімізації будь-якого шкідливого впливу, пов’язаного з видобутком алмазів, коштовного каміння та дорогоцінних металів, а також утилізацією сміття. Наукова новизна. Виявлено та проаналізовано зв’язок художніх елементів у дизайні ювелірних прикрас з екологічною філософією брендів. Уведено в нау- ковий обіг сучасні екологічні прикраси, створені вітчизняними та закордонними майстрами.Практична значущість. Матеріали даного дослідження можна використо- вувати під час розроблення екологічних прикрас, також вони можуть бути прак- тичним підґрунтям підготовки дизайнерів прикрас і ювелірних виробів. На основі проведених досліджень розроблено колекцію прикрас із використанням техніки апсайклінг.