ВОДА В ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ: ЕСТЕТИКА, ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ Й ЕКОЛОГІЯ - Скаківський, Артем Миколайович; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Вода посідає важливе місце в ландшафтному дизайні, адже вона не лише виконує естетичну роль, а й впливає на функціональні характеристики простору. Стаття аналізує використання води в садово-паркових композиціях, акцентуючи на її декоративних та екологічних функціях. Окремо розглядаються різноманітні водні елементи, як-от ставки, фонтани, водоспади, їх роль у створенні атмосфери, а також виявляється важливість правильного використання водних ресурсів у контексті стійкості та збереження екології. Визначено основні тенденції в ландшафтному дизайні, пов’язані з інтеграцією води як частини екологічно стійкої практики. Метою роботи є вивчення ролі та значення водних елементів у ландшафтному дизайні, розробка ефективних методів їх інтеграції в різні типи ландшафтів, а також аналіз екологічного та естетичного впливу водних об’єктів на навколишнє середовище. Методологія. У процесі роботи використано міждисциплінарний підхід, що містить аналіз літератури, спостереження за реалізованими проєктами, анкетування фахівців у галузі ландшафтного дизайну. Результати дослідження підтвердили, що інтеграція водних елементів у ландшафтний дизайн сприяє естетичній привабливості, екологічній стабільності та покращенню якості життя, пропонуючи універсальні рекомендації для різних кліматичних умов. Наукова новизна. У роботі уточнено класифікацію водних об’єктів у ландшафтному дизайні, зокрема з урахуванням їх функціональної, екологічної та естетичної ролі. Запропоновано нові методи інтеграції водних елементів у сучасні урбаністичні простори, що сприяють покращенню мікроклімату, підвищенню біорізноманіття та естетичної привабливості територій. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в практиці ландшафтного дизайну для створення гармонійних, функціональних й екологічно збалансованих просторів. Пропозиції щодо інтеграції водних об’єктів можуть бути застосовані як у міських умовах (наприклад, парки, сквери, дахи будівель), так і в приватних садибах.