ВЕРТИКАЛЬНІ САДИ: МАЙБУТНЄ УРБАНІСТИЧНОГО ОЗЕЛЕНЕННЯ - Сахновська, Марія Валеріївна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджено концепцію вертикальних садів як інноваційний напрям міського озеленення, що спрямований на покращення екологічного стану міст, підвищення їхньої естетичної привабливості та сприяння сталому розвитку. Вертикальні сади, розташовані на стінах будівель, є ефективним рішенням для зменшення забруднення повітря, поглинання вуглекислого газу, зниження рівня міського шуму та покращення теплоізоляції. Представлено огляд успішних світових прикладів, зокрема Bosco Verticale у Мілані, вертикальних садів Сингапура та зелених стін у Парижі. Проаналізовано їх внесок у зменшення теплових «островів» у містах, поліпшення мікроклімату та підтримку біорізноманіття. Особливу увагу приділено можливостям упровадження таких рішень у містах України з урахуванням кліматичних, економічних і соціальних чинників. Наукова новизна полягає у визначенні перспектив адаптації вертикальних садів до українського контексту, а практична значущість – у розробці рекомендацій для створення екологічно ефективних, естетичних і соціально корисних міських просторів. Метою статті є дослідження концепції вертикальних садів та розробка практичних рекомендацій щодо їх інтеграції в сучасне міське середовище для покращення екологічного стану, естетики та функціональності урбаністичних просторів. Завдання передбачають: аналіз основних екологічних, соціальних та економічних переваг вертикальних садів; дослідження успішних прикладів реалізації вертикального озеленення у світових мегаполісах; розробку методології створення вертикальних садів, адаптованих до кліматичних умов та архітектурних особливостей міст України. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному підході та містить аналіз екологічних, архітектурних і соціальних аспектів упровадження вертикальних садів у міське середовище. Для цього проаналізовано сучасні дослідження й наукові публікації; вивчено технологічні рішення; змодельовано можливості вертикального озеленення. Результати дослідження показують, що вертикальні сади покращують міське середовище, зменшуючи забруднення повітря, покращуючи мікроклімат та ізолюючи будівлі. Вони також прикрашають простір, підтримують біорізноманіття та позитивно впливають на психоемоційний стан мешканців, знижуючи рівень стресу й поліпшуючи якість життя. Рекомендації стосуються декоративних зелених фасадів для приватних територій, зелених стін для громадських об’єктів та інтеграції туристичних маршрутів для туристичних локацій, що підкреслює потенціал для модернізації міського простору в Україні. Наукова новизна полягає в запропонованій методології інтеграції вертикальних садів в урбаністичне середовище України з урахуванням кліматичних, екологічних та архітектурних особливостей регіону. Дослідження показує, як вертикальні сади можуть стати інструментом для покращення екологічного стану міських територій, адаптації до змін клімату та підвищення естетичної привабливості урбаністичних просторів. Практична значущість дослідження полягає у створенні інструментарію для проєктування вертикальних садів, адаптованих до міського середовища України. Розроблені рекомендації містять вибір рослин, стійких до змін клімату, застосування автоматизованих систем зрошення та визначення конструктивних особливостей зелених стін для різних типів міських об’єктів. Отримані результати можуть бути використані архітекторами, дизайнерами ландшафтів, урбаністами та забудовниками для створення екологічно ефективних й естетичних міських просторів. Вертикальні сади можуть також інтегруватися в освітні, культурні та туристичні проєкти, підвищуючи їх привабливість та сприяючи розвитку екологічного туризму.