ЦИФРОВІ ДИЗАЙН-ТЕХНОЛОГІЇ У СТВОРЕННІ ІНТЕРАКТИВНОГО НАРАТИВУ В МУЗЕЙНОМУ ПРОСТОРІ - Ван, Шуанху; Кротова, Тетяна Федорівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – дослідити потенціал цифрових культурних і творчих інновацій, проаналізувати новітні підходи на вирішення проблеми презентації мистецької і культурної спадщини в музейному просторі засобами цифрових технологій. Методологія. У цій дослідницькій роботі було використано змішану методологію у поєднанні з дослідницькими цілями та питаннями. Основний дослідницький підхід поєднує як кількісні, так і якісні методи, забезпечуючи всебічне та нюансоване розуміння цифрових культурних та креативних (ЦКК) проєктів. Результати. Досліджено можливості застосування теорії інтерактивного наративу в дизайні локалізованих цифрових культурних і креативних продуктів. Основна увага зосереджена на вирішенні проблеми культурної локалізації, розробці комбінованої емпіричної та теоретичної бази дослідження, виявленні та аналізі факторів, що впливають на цифровий культурний і креативний дизайн, а також наданні теоретичних рекомендацій щодо локалізації цифрових культурних і креативних продуктів. Наголошено, що такі дизайн-продукти, як цифрове проекційне зображення, інтерактивні елементи, відеороліки та ін. у поєднанні із музичним супроводом здатні продемонструвати багату культурну спадщину Китаю через трансформацію простору та зміни світла і тіні, інтегрувати велику кількість інформації.Наукова новизна. Проаналізовано можливості ефективного застосування теорії інтерактивного наративу в розробці локалізованих цифрових культурних і креативних продуктів, а саме музейних локацій з використанням цифрових технологій. Практична значущість. На прикладі музейних локацій Китаю – виставкової зали Піншань, Музею часів Чунціна, Музею місця Тяньмень та ін. – розглянуто ключові чинники цифрового дизайну та можливості цифрової локалізації історико-культурної спадщини.