ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДЛЯ ОЗЕЛЕНЕННЯ ДОРІГ ТА ПРИДОРОЖНІХ ЗОН - Бухтіярова, Марія Юріївна; Войцехівська, Олена Василівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає в пошуку найбільш перспективних підходів і методів в озелененні доріг і придорожніх зон для покращення екологічного стану міст за умов зростання антропогенного навантаження. Методологія. У статті використано пізнавальний, оцінювальний і діагностичний методи аналізу. Результати. Проаналізовано й оцінено підходи в озелененні доріг і придорожніх зон в умовах міського середовища. Досліджено процес реалізації балансу між життєдіяльністю людини, інших живих істот, рослин і природою загалом під час облаштування урбанізованого середовища. А також розглянуто вплив окремих змін, спричинених антропогенним навантаженням, на функціонування всієї екосистеми, проаналізовано його недоліки, зазначено способи зменшення негативного впливу та методи озеленення, які краще використовувати для отримання позитивного ефекту. Зосереджено увагу на розширенні застосування підходів в облаштуванні таких об’єктів урбанізованого середовища, як естакади, дорожні кола та місця для паркування, міські вулиці тощо. Установлено, що озеленення доріг і придорожніх зон являє собою комплексний підхід з економічного, архітектурного, естетичного, декоративного й інженерного поглядів. Виявлено потребу опанування інноваційних методів озеленення для подальшого ергономічного проєктування міст. Наукова новизна. Роль озеленення у плануванні міського середовища є невичерпною. Адже зелені насадження мають не лише естетичні та декоративні переваги, а й функціональні. Завдяки комплексному підходу до озеленення доріг і придорожніх зон покращується екологічний стан міста, підвищується безпека на цих ділянках, а також рівень емоційного й естетичного задоволення мешканців; створюється єдиний художній образ, що дозволяє сформувати цілісну картину сприйняття урбанізованого середовища. Практична значущість. Виявлені закономірності та здобуті знання можуть бути застосовані у практиці ландшафтного дизайну під час облаштування чи вдосконалення урбанізованих об’єктів середовища з метою екологізації простору.