РЕГУЛЮВАННЯ ПОРИСТОСТІ ДРІБНОЗЕРНИСТИХ БЕТОНІВ СУМІШШЮ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН - Шишкін, Олександр Олексійович; Домнічев, Андрій Олександрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Дослідження структурних особливостей дрібнозернистих бетонів спрямоване на визначення спроможності регулювати пористість сумішшю поверхнево-активних речовин. Мета полягає у визначенні впливу суміші поверхнево-активних речовин на пористу структуру дрібнозернистих бетонів. Для досягнення мети були поставлені такі завдання: провести експериментальні дослідження впливу суміші грубодисперсних та колоїдних гідрофільних поверхнево-активних речовин на величину пористості дрібнозернистого бетону. Методологія. Дослідження базується на аналізі сучасних тенденцій у теорії формування структури дрібнозернистого бетону, вивченні наукової літератури, а також спостережень та практики випробувань зразків дрібнозернистого бетону відповідно до вимог стандартів. Результати. Виявлено ключові аспекти впливу суміші поверхнево-активних речовин на величину порожнин у дрібнозернистому бетоні. Показано, що введення колоїдних гідрофільних поверхнево-активних речовин у воду в дуже низьких концентраціях призводить до ефекту гідрофільної гідратації, тобто зміни взаємодії між молекулами води. Гідрофільна гідратація у воді сприяє зменшенню пористої структури бетону. Розкрито основні принципи та інноваційні підходи до керування пористістю дрібнозернистих бетонів. Наукова новизна. Визначено нові тенденції, що спрямовані на підвищення якості та ефективності дрібнозернистих бетонів, а саме керування їх пористістю сумішшю поверхнево-активних речовин. Доведено, що введення до складу дрібнозернистого бетону суміші гідрофільних поверхнево-активних речовин призводить до значної зміни кількості пор. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані у виготовленні високоякісних дрібнозернистих бетонів для проєктування нових музейних та виставкових закладів, модернізації вже наявних, а також для покращення організації простору та забезпечення комфорту для відвідувачів.