ВІЗУАЛЬНО-КОМУНІКАТИВНІ СИСТЕМИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ МІСЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Дубик, Олександр Миколайович; Кузьмін, Олег Володимирович; Бутик, Михайло Васильович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Стаття присвячена дослідженню функціональних і архітектурно-дизайнерських аспектів проєктування візуально-комунікативних систем в інклюзивному міському середовищі. Автори виділяють проблеми інтеграції різних технологій, таких як цифрові інформаційні системи та адаптивні елементи навігації, для створення доступного і комфортного простору для всіх груп користувачів. Метою статті є дослідження функціональних та архітектурно-дизайнерських аспектів проєктування інклюзивних візуально-комунікативних систем у міському середовищі, які забезпечують доступність та зручність для всіх соціальних груп, зокрема людей з обмеженими можливостями. Методологія: поєднання теоретичного аналізу архітектурних і соціальних принципів, методів вивчення сучасних тенденцій у проєктуванні інклюзивних середовищ, практичних напрямів адаптації візуальних комунікацій для різних користувачів. Результати: для створення інклюзивних міських просторів необхідно інтегрувати адаптивні технології в дизайн архітектурних елементів, що відповідають потребам людей з обмеженими можливостями. У висновках підкреслюється важливість комплексного підходу до проєктування інклюзивних міських просторів, що включає не лише фізичну доступність, але й психологічні та соціальні аспекти взаємодії людини з середовищем через візуальні та комунікаційні системи. Наукова новизна: пропозиція нового підходу до проєктування візуально-комунікативних систем, які інтегрують потреби всіх користувачів, що дозволяє забезпечити функціональну і естетичну доступність міського середовища. Визначено: ключові принципи проєктування, значення естетичних і стилістичних характеристик візуальних комунікацій та їх роль у гармонізації архітектурного середовища. Практична значущість. Розроблені рекомендації та методичні вказівки можуть бути безпосередньо використані міськими планувальниками, архітекторами та дизайнерами при оновленні вуличного та громадського простору, сприяючи підвищенню рівня доступності, безпеки та комфорту для всіх категорій користувачів, зокрема маломобільних груп населення.