ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕФОРМАЦІЙ ПОВЗУЧОСТІ КЕРАЛІТОБЕТОНУ НА КАРБОНАТНОМУ ПІСКУ - Столевич, Ігор Анатолійович; Постернак, Олександр Олексійович; Ковтуненко, Олексій Володимирович; Петраш, Світлана Вікторівна; Уразманова, Надія Фанісівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою роботи є дослідження повзучості кералітобетону на карбонатному піску, зокрема, під впливом факторів складу й початкового відносного рівня напружень. Методологія. Дослідження повзучості кералітобетону на карбонатному піску проводилося за методикою планування експерименту. Досліди з визначення деформації повзучості проводилися за планом Бокса – Бенкена розмірності K=3.Як фактори прийняті: витрата цементу (С), кг/м3 – X1; агрегатно-структурний фактор r – X2; вік бетону до моменту завантаження (t0), діб – X3. Деформації повзучості визначені відповідно до вимог [8]. Граничні відносні та питомі деформації повзучості визначені відповідно до методики, описаної у [8], відповідно до якої для обчислення умовно-граничного значення відносних деформацій повзучості варто побудувати лінію регресії в координатах [Δt/ εсс(t,t0,σ); Δt]. Значення котангенса кута нахилу прямої дає їх граничне значення по середніх точках вимірювання. Результати. Для розв’язання прикладних задач теорії залізобетону з урахуванням його повзучості важливо визначити основні фактори, що впливають на повзучість, і встановити відповідні залежності, що дають змогу прогнозувати ці деформації. Визначальний вплив на деформації повзучості надають рецептурні й технологічні фактори. Особливості бетонів на пористих заповнювачах посилюють їх вплив, що підтвердили наші дослідження. Наукова новизна. З усього різноманіття факторів, що впливають на деформації повзучості, від яких залежить формування й становлення кералітобетону як матеріалу, до найбільш значущих варто зарахувати витрату цементу, води й концентрацію кералітового гравію. Вік кералітобетону до моменту прикладажння напружень та початковий відносний рівень напружень також мають значний вплив на ці деформації. Одне із завдань досліджень – з’ясувати вплив рецептурних факторів, віку кералітобетону та початкового рівня напружень на розвиток у часі й граничні значення деформацій повзучості.Практична значущість. Математико-статичний аналіз наведених дослідних даних розвитку в часі питомих відносних деформацій повзучості С(t, t0, σ) кералітобетону досліджених складів, навантажений у віках t = 7,28,115 діб з початковими відносними рівнями напружень η(t0)=σ(t0)/fcd(t0)=0,2;0,6;0,8, а також питомих лінійних деформацій повзучості C (t, t0) кералітобетону однакових складів і за однакового віку навантаження, дали б змогу визначити їх граничні значення. Дослідження [4; 5] підтвердили високий ступінь точності прогнозування кінцевих характеристик повзучості за допомогою цієї методики. Крім того, порівняно з іншими методами, він більш універсальний і менш трудомісткий.