РОЛЬ КОЛЬОРУ ТА СВІТЛА В ДИЗАЙНІ ДИТЯЧОЇ ЛІКАРНІ: ВПЛИВ НА ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ДІТЕЙ - Зеленська, Світлана Олексіївна; Ковальов, Юрій Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Розглядається проблема створення психологічно комфортного терапевтичного середовища для дітей засобами кольору та світла в умовах лікувального закладу, для чого необхідно проаналізувати сучасні тенденції та дослідження щодо впливу кольору та світла на психоемоційний стан дітей, виявити особливості сприйняття кольору та світла дітьми різного віку, розробити рекомендації щодо використання кольору та світла в дизайні дитячих лікарень для створення позитивного психоемоційного клімату, зменшення стресу та тривожності, сприяння одужанню та загальному комфорту пацієнтів. Методологія. Дослідження базується на комплексному підході, що поєднує теоретичний аналіз, порівняльну характеристику, емпіричні дослідження та розроблення практичних рекомендацій. Проаналізовано теоретичні дослідження та приклади успішних проєктів дитячих лікарень, у яких колір та світло застосовані для створення терапевтичного середовища. На основі отриманих даних розроблено практичні рекомендації щодо використання кольору та світла в дизайні дитячих лікарень. Результати. Теоретичні – кореляції між варіантами світло-кольорових рішень і психоемоційним впливом на стан дітей різних вікових груп. Практичні – рекомендації щодо використання кольору та світла в дизайні дитячих лікарень, що можуть бути використані для розроблення нових проєктів або реконструкції існуючих лікарень.Наукова новизна статті полягає в комплексному дослідженні впливу кольору та світла на психоемоційний стан дітей різного віку та з різними захворюваннями. Обґрунтовується ефективність використання кольору та світла в комплексному лікуванні та реабілітації дітей, а також розробляються практичні рекомендації для дизайнерів і архітекторів щодо застосування кольору та світла у проєктуванні дитячих лікарень. Отримані результати можуть допомогти у створенні більш сприятливих умов для одужання дітей і покращенні їхнього психоемоційного стану під час перебування в лікарні. Практична значущість статті полягає в тому, що запропоновано рекомендації щодо використання кольору та світла в дизайні дитячих лікарень, що можуть сприяти створенню більш комфортного та терапевтичного середовища для маленьких пацієнтів. Результати дослідження можуть допомогти зменшити стрес і тривожність у дітей під час перебування в лікарні, сприяти їхньому одужанню та покращити загальний психоемоційний стан. Запропоновані рекомендації можуть бути використані як для розроблення нових проєктів дитячих лікарень, так і для реконструкції існуючих. Упровадження результатів дослідження сприятиме підвищенню якості медичної допомоги.