ВПЛИВ КОЛОРИТУ НА ЕСТЕТИЧНЕ СПРИЙНЯТТЯ ПАРКОВИХ ПЕЙЗАЖІВ - Гатальська, Надія Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Визначити вплив колориту паркових пейзажів на їх сприйняття людиною та формування естетичних уподобань. Методологія. У межах дослідження людина та паркове середовище розглядаються як суб’єкт-об’єктна єдність, що розвивається в часі та постійно оновлюється. Методологічною основою дослідження є інтеракціоністська парадигма, що охоплює опитування респондентів (загалом було залучено 60 учасників) у поєднанні з експертною оцінкою колориту пейзажів 18 парків, представлених на 45 світлинах. У підсумку визначали взаємозв’язки між колоритом пейзажів і естетичними уподобаннями респондентів за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона. Результати. У статті систематизовано наявну наукову інформацію щодо дослідження колориту ландшафту, здійснено її критичний аналіз. Узагальнено результати комплексу проведених досліджень, присвячених впливу колориту паркових пейзажів на формування естетичних уподобань людей різних вікових груп, що поглиблюють знання в галузі колористики ландшафту. За результатами досліджень виявлено суттєвіший вплив на сприйняття та формування естетичних преференцій молодих людей. Одностайність уподобань у межах обох вікових категорій відмічено щодо привабливості пейзажів із домінуванням блакитних кольорів високої насиченості та яскравості; нейтрального впливу теплих зелено-помаранчевих кольорів і непривабливості коричнево-сірого колориту, із яскраво вираженим контрастом світлого і темного. Наукова новизна. Представлено результати аналізу сприйняття колориту пейзажів респондентами різного віку; окреслено особливості впливу кольору на формування естетичних уподобань; виявлено колірні гармонії паркових пейзажів, що позитивно сприймаються незалежно від віку. Практична значущість. Поглиблено знання щодо сприйняття колориту паркових пейзажів, які можуть бути застосовані у проєктуванні, відновленні та реконструкції ландшафтних об’єктів.