ВИКОРИСТАННЯ ПРИНЦИПІВ БІОМІМЕТИКИ В АДАПТИВНИХ ФАСАДАХ - Бурлак, Галина Михайлівна; Вілінська, Людмила Миколаївна; Курілович, Катерина Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Біоміметика за допомогою принципів, натхнених природними процесами, дозволяє створювати інноваційні архітектурні рішення, здатні ефективно реагувати на зміни кліматичних умов. Мета. Проаналізувати використання біоміметичних принципів в адаптивних фасадних системах для підвищення енергозбереження будівель і забезпечення комфортного мікроклімату. На основі дослідження запропонувати ескізний проєкт готелю, який функціонуватиме за принципами біоміметики. Методологія. У роботі проведено аналіз наукових джерел, сучасних архітектурних практик і міжнародних проєктів (Institute du Monde Arabe, Al Bahar Towers, The Edge), що демонструють упровадження кінетичних фасадів, сенсорних технологій і адаптивних систем. Виконано порівняльний аналіз ефективності різних фасадних рішень і розроблено ескізний проєкт готельного комплексу. Результати. Показано, що застосування біоміметичних технологій дозволяє знижувати енергоспоживання будівель на 30–70% завдяки природному регулюванню мікроклімату. Розроблений ескізний проєкт готелю в Одесі передбачає фасадну систему, що імітує поведінку раковин мідій, з панелями, які автоматично відкриваються та закриваються залежно від умов навколишнього середовища. Використання самоочисних матеріалів на фасаді зменшує час обслуговування систем. Наукова новизна. Уточнено механізми застосування біоміметичних принципів на рівні форми, процесу й екосистеми для проєктування адаптивних фасадів. Розроблений проєкт готелю демонструє інноваційний підхід до інтеграції біоміметики в сучасну архітектуру, поєднуючи естетичність і функціональність. Практична значущість. Запропоновані підходи можуть бути використані для проєктування енергоефективних будівель в умовах мінливого клімату. Результати дослідження слугують основою для впровадження сталих архітектурних рішень у регіонах зі спекотним літом і м’якою зимою, як-от Одеса.