ЗАСТОСУВАННЯ ТРАДИЦІЙНИХ РЕМЕСЕЛ У СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ: КИТАЙСЬКІ ДЕРЕВ’ЯНІ ГРАВЮРИ - Цзян, Юаньді; Пашкевич, Калина Лівіанівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета статті полягає у тому, щоб дослідити елементи цінності традиційних ремесел, представлені китайськими традиційними гравюрами на дереві та їхнім дизайнерським виразом у сучасний час, а також проаналізувати шлях повернення традиційних ремесел у сучасні практики дизайну. Методологія. У дослідженні використано метод аналізу літератури для вивчення художніх характеристик китайських ксилографічних відбитків, а також застосовано метод прикладного дослідження, щоб запропонувати інноваційні стратегії дизайну для традиційних ремесел. Результати. У статті проаналізовано художні характеристики китайських традиційних ксилографічних гравюр, установлено синергетичний та симбіотичний зв’язки між традиційними ремеслами та сучасним дизайном. Запропоновано стійкі інноваційні стратегії дизайну традиційних ремесел, представлених ксилографічними відбитками: багатовимірний переклад культурних елементів і культурних конотацій; транскордонне співробітництво для культурної інтеграції; технологія цифрового інтелекту для покращення культурного досвіду. Наукова новизна полягає в обговоренні елементів дизайнерської цінності традиційних ремесел та відповідного інноваційного шляху дизайну, що має велике значення для сприяння відродженню та успадкуванню традиційних ремесел. Практичне значення. Дослідження відкриває для дизайнерів ідеї щодо проєктування креативного продукту, що має велике значення для роботи майбутніх дизайнерів і водночас забезпечує ефективне керівництво для відродження традиційних ремесел.