СИМВОЛІКА НАРОДНОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ В ДИЗАЙНІ ЮВЕЛІРНИХ ТВОРІВ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - Сапфірова, Наталія Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Статтю присвячено сторінкам історії ювелірного мистецтва України кінця ХХ – початку ХХІ ст.: ювелірним творам художників-ювелірів і дизайнерів, витокам їх творчого натхнення і втіленню художніх задумів. Тематика і назви вибраних для дослідження творів стилістично тяжіють до символів народної культури України. Мета. Дослідити історію розвитку стилістичних особливостей символіки народної культури України в ювелірному мистецтві кінця ХХ – початку ХХІ ст. відповідно до назв ювелірних творів. Методологія. Застосовано метод мистецтвознавчого аналізу для дослідження специфіки використання символіки України кінця ХХ – початку ХХІ ст. в ювелірних виробах; іконографічний метод дав змогу розглянути і поглибити класифікацію символів, мотивів та сюжетів української культури, відображених в ювелірних творах сучасної епохи; методом історизму висвітлено тенденції розвитку ювелірного дизайну ыз символами української культури в окреслений період. Результати. Мистецтвознавчий аналіз ювелірних творів кінця ХХ – початку ХХІ ст., виконаних українськими дизайнерами і майстрами, свідчить про зростаючий інтерес до символіки народної культури України як серед митців, так і серед запитів глядачів та клієнтури ювелірного ринку. Удале поєднання втіленого художнього задуму з назвою, що віддзеркалює український народний символізм, має великий художній вплив на глядацьку аудиторію, задає напрям естетичним уподобанням. Отримані результати дослідження мають теоретичне і практичне значення для історії мистецтв та розвитку дизайну. Наукова новизна. Уперше досліджено історію розвитку символів культури України в дизайні ювелірного мистецтва кінця ХХ – початку ХХІ ст. відповідно до назв ювелірних творів. Розглянуто особливості використання народної символіки культури України в ювелірних творах сучасності. Уточнено і доповнено перелік ювелірних виробів та їхніх назв, виконаних у відповідному дизайні. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для подальших наукових розвідок за темою історії і розвитку ювелірного мистецтва України, а також використані як матеріали для вивчення історії мистецтва і дизайну у професійно-технічних і вищих навчальних закладах.