ПРИНЦИПИ ЕРГОДИЗАЙНУ У ФОРМУВАННІ ЖИТЛОВОГО ІНТЕР’ЄРУ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Бондарчук, Юлія Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Дослідження присвячене виявленню особливостей формування житлового середовища для людей з інвалідністю, зокрема виділення ергодизайнерських принципів проєктування такого середовища відповідно до виду інвалідності. Зроблено акцент на інтелектуальному осмисленні інтер’єру, що базується на індивідуальних особливостях людей із певним видом інвалідності та розвивається в напрямі формування безбар’єрного простору з урахуванням чинників, які впливають на комфорт. Метою роботи є виділення принципів ергодизайну, виокремлення ефективних прийомів проєктування житлового інтер’єру, пошук інноваційних рішень у дизайні житлового інтер’єру, що сприятиме створенню комфортного та безпечного середовища, забезпечуючи фізичну та інформаційну доступність умов проживання. Методологія. У процесі дослідження використовувалися методи вимірювання та візуального спостереження. За допомогою функціонального та ергономічного аналізів виявлено особливості комфортного інтер’єру, що відповідав би потребам людей з обмеженими можливостями. Системно-порівняльний аналіз дав змогу виділити підходи до формування житлового середовища людини з обмеженими можливостями в напрямі забезпечення самообслуговування та відповідності простору потребам і рівню інвалідності. Методами узагальнення, синтезу та прогнозування зроблено висновки та загальногуманістичне спрямування дизайну та ергономіки в забезпеченні якості, безпеки та комфорту внутрішнього середовища. Результати. Визначено місце проблем ергодизайнерського формування інтер’єру житлового середовища для інвалідів у розрізі загальнодержавної теми формування безбар’єрності та універсальності міського середовища. Визначено та описано характер взаємозв’язку виду інвалідності та вимог до формування житлового інтер’єру. Виділено принципи ергодизайну. У контексті формування безбар’єрності житлового середовища виділено основні прийоми проєктування середовища такого типу та їхній вплив на формування комфорту та естетики простору. Наукова новизна полягає у виявленні принципів ергодизайну у проєктуванні житлового середовища для людей з обмеженими можливостями, що сформовані на основі аналізу різних видів фізичної та ментальної інвалідності. Практична значимість. Дана робота буде корисною для дизайнерів-проєктантів із метою поліпшення рівня життя та комфорту людей з інвалідністю. У статті представлено напрям проєктування житлового середовища, який ставить за мету досягнення повної незалежності інвалідів у задоволенні їхніх побутових потреб.