ОСОБЛИВОСТІ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ ПІШОХІДНОГО РУХУ НА МІСЬКИХ ВУЛИЦЯХ - Степанчук, Олександр Васильович; Чернишова, Оксана Сергіївна; Омельяненко, Максим Вікторович (Теорія та практика дизайну, 2024)
У статті розглянуто питання щодо розвитку пішохідної інфраструктури в містах за умов збільшення транспортних проблем. Обґрунтовано необхідність удосконалення міської інфраструктури з урахуванням потреб пішоходів для створення комфортного та безпечного середовища. Мета роботи полягає у дослідженні особливостей та закономірностей пішохідного руху на магістральних вулицях міст та в транспортно-пересадочних вузлах із метою розуміння важливості транспортних інфраструктурних рішень та безпекових аспектів для пішоходів у міському середовищі. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, матеріалів, що стосуються питань вивчення особливостей та закономірностей пішохідного руху на міських вулицях та транспортно-пересадочних вузлах. Результати. Запропоновано шляхи поліпшення умов руху для пішоходів, що сприяють зменшенню транспортних заторів на вулицях та в транспортно-пересадочних вузлах, підвищують екологічну ситуацію в міському середовищі. Розглянуто чинники, які впливають на пішохідний рух у місті, та важливість урахування психофізіологічних особливостей і фізичних можливостей людей, вікових можливостей під час розроблення технічних рішень для міської пішохідної інфраструктури. Наукова новизна. У статті вперше комплексно досліджено взаємозв’язок між особливостями пішохідного руху на магістральних вулицях і в транспортно-пересадочних вузлах та загальною ефективністю міської інфраструктури в умовах зростання транспортних проблем. Ці результати мають велике значення для розроблення стратегій та планів розвитку міської інфраструктури, спрямованих на забезпечення зручності та безпеки пішоходів у міських умовах. Практична значущість. Проведена оцінка основних параметрів, які впливають на пішохідний рух, а саме: щільність пішоходів, швидкість пішохідного потоку, інтенсивність пішоходів, безпеку, доступність інфраструктури, комфорт, зв’язність маршрутів та соціальну взаємодію, що є основним складником, необхідним для створення ефективної та комфортної міської інфраструктури, яка сприяє підвищенню фізичної активності населення, привабливості пішохідного руху та зниженню транспортного навантаження на міське середовище.