АРХІТЕКТУРНИЙ МАНЬЄРИЗМ КІНЦЯ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ ЯК ПЕРЕДУМОВА ПОЯВИ КІЧУ - Мазурук, Євген Юрійович (Теорія та практика дизайну, 2024)
У статті досліджуються ключові аспекти архітектурного маньєризму кінця ХХ – початку ХХІ ст. та його вплив на формування сучасних архітектурних стилів і напрямів. Особлива увага приділяється аналізу взаємодії між постмодернізмом та історичним маньєризмом, що дає змогу глибше зрозуміти еволюцію архітектурних ідей і практик. Мета роботи полягає у дослідженні впливу так званого архітектурного маньєризму кінця ХХ – початку ХХІ ст. на формування нових архітектурних стилів та напрямів, аналізуючи постмодернізм крізь призму історичного маньєризму. Методологія. В основу дослідження покладено використання методів спостереження, порівняння та аналізу архітектурних об’єктів для виявлення спільних та відмінних характеристик історичного маньєризму та постмодернізму. Результати. Виявлено, що маньєризм та постмодернізм характеризуються складністю та еклектизмом, а комерціалізація та культурне споживання мають значний вплив на формування архітектурного кічу. Наукова новизна. Робота розкриває зв’язок між естетичними змінами в архітектурі та ширшими соціокультурними процесами, вносячи нове розуміння потенціалу архітектурного мистецтва. Практична значимість. Дослідження сприяє розвитку нових підходів до архітектурного проєктування, які відповідають сучасним культурним та соціальним вимогам.