АРХІТЕКТУРНО-ХУДОЖНІ ТА КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ МУЗЕЙНИХ ТА ВИСТАВКОВИХ ЗАКЛАДІВ - Крижановський, Володимир Григорович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Дослідження архітектурно-художніх та конструктивних особливостей музейних та виставкових закладів спрямоване на розуміння впливу архітектурного дизайну на функціональність, ефективність та естетику таких споруд. Мета полягає у визначенні раціональних рішень для створення музейно-виставкового середовища з ефективними функціональними та естетичними показниками. Методологія. Дослідження базується на аналізі сучасних тенденцій в архітектурному дизайні музеїв та виставкових закладів, вивченні наукової літератури та архітектурних проєктів, а також спостережень та практики архітектурного дизайну. Результати. Виявлено ключові аспекти архітектурного дизайну та конструкцій музейних та виставкових закладів, їхній вплив на організацію простору. Розкрито основні принципи та інноваційні підходи до створення сучасних музейних приміщень. Наукова новизна. Визначено нові тенденції та стратегії проєктування, спрямовані на підвищення якості та ефективності музейних і виставкових просторів. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для проєктування нових музейних та виставкових закладів, модернізації вже існуючих, а також для покращення організації простору та забезпечення комфорту для відвідувачів.