ЗЛАКОВІ ТРАВИ РОДІВ MISCANTHUS ТА PENNISETUM У ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ МІСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Таран, Наталія Юріївна; Горупаха, Віта Геннадіївна; Косик, Оксана Іванівна; Бацманова, Людмила Михайлівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета – аналіз особливостей і перспектив використання декоративних злаків родів Miscanthus та Pennisetum у ландшафтному дизайні міських просторів. Методологія. Використовувалися методи пошуку інформації в друкованих та електронних виданнях, пошукових наукових базах даних, а також методи аналізу, порівняння та узагальнення даних, натурні обстеження. Результати. Показано, що декоративні злакові трави набирають все більшої популярності у ландшафтній архітектурі, оскільки їхні біологічні особливості сприяють широкому використанні у озелененні. Популярність декоративних злаків особливо актуальна в нашому регіоні, оскільки асортимент культур потребує подальшого поповнення високо-декоративними та стійкими до умов трансформованих урболандшафтів. Донині в Україні злаки не вважали декоративними. Глобальні кліматичні кризи та змінювані мікрокліматичні умови міських просторів також суттєво впливають на стан і різноманіття декоративних злаків у технологіях озеленення міських просторів, що актуалізує проблему дослідження ролі злаків у розвитку сучасної концепції сталого ландшафтного проектування або «зеленого» дизайну. Наведено характеристику стильової течії сади «Нової Хвилі», особливістю якої є те, що створюють сади лише використовуючи злакові та багаторічні трави, де люди не копіюють природу, а привносять відчуття природи в сад, головною ідеєю будь-якого саду є його емоційна складова. Використання декоративних злаків у міському озелененні стало лише останні роки носити масовий характер. Показано переваги злаків для широкого використання в озелененні міських просторів. Розглянуто особливості впливу міської забудови на формування мікроклімату біотопів. Для створення стійкого та приємного для життя міського простору необхідно балансувати розвиток міста, враховуючи усі аспекти впливу активної забудови. Наукова новина. Досліджені нами види злакових Міскантусу китайського та Пенісетуму лисохвостого є декоративними переважно за формою та забарвленням листя, можуть використовуватись для розширення асортименту видового та сортового різноманіття для озеленення ландшафтних об’єктів. Вони мають здатність добре гармоніювати з представниками інших видів рослин, завдяки цьому їх можна висаджують в складі змішаних клумб і міксбордерів. Можуть бути рекомендовані до широкого використання в ландшафтному дизайні об’єктів різного цільового призначення в умовах міста. Практична значущість. Показано використання Міскантусу китайського та Пенісетуму лисохвостого для модернізації простору трансформованої території біля ННЦ «Інституту біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Здійснено аналіз декоративності злакових рослин у новоствореному мікропросторі та встановлено, що її сезонна динаміка найяскравіше проявляється у літній, осінній та зимовий періоди року. Окремі складові декоративності, зокрема парусність листової частини та пагонів суцвіть домінують за підвищеного вітрового навантаження на мікроландшафт.