СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ОЗЕЛЕНЕННЯ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ МІСТА - Конушева, Каріна Шухратівна; Косик, Оксана Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
У статті описано сучасні тренди та основні тенденції озеленення транспортних інфраструктурних об’єктів (вулиць, тротуарів, колій, транспортних зупинок та автостоянок, автобусів, мостів, естакад, будівель над дорогами) в урбанізованому середовищі. Виділено роль даного озеленення для художньо-естетичного та екологічного розвитку сучасного смарт міста. Метою є дослідити сучасні тенденції озеленення транспортної інфраструктури в урбанізованому середовищі та визначити їх роль для подальшого екологічного і естетичного розвитку населених пунктів. Методологія. Застосовано системний підхід та аналіз існуючих практик щодо озеленення транспортних інфраструктурних об’єктів; інноваційні підходи, сучасні тренди, реалізовані природоорієнтовані проєкти озеленення об’єктів транспортної мережі міст. У результаті проведеного дослідження описано та проаналізовано основні тенденції та перспективні тренди озеленення транспортної структури такі як озеленення вулиць, колій, тротуарів, вертикальні сади, горизонтальні лінійні парки, інтегровані в зелений ландшафт мости, тунелі, естакади, зелені зупинки громадського транспорту, озеленення екопарковок та автостоянок, та мобільні зелені сади на дахах автобусів. Наукова новизна. Визначено та охарактеризовано основні тенденції озеленення важливих транспортних об’єктів, підкреслено їх роль у активному розвитку екологічно стабільних смарт міст. Практична значимість. Матеріали статті дають практичні рекомендації щодо природоорієнтованого озеленення транспортних інфраструктурних об’єктів населених пунктів.