РОЛЬ РОСЛИН У ГАРМОНІЗАЦІЇ ІСТОРИЧНИХ САДІВ - Бовсуновська, Анастасія Олександрівна; Шпагін, Віктор Федорович (Теорія та практика дизайну, 2024)
На основі аналізу реалізації законів гармонії та засобів гармонізації в історичних садах встановлено часові зміни у поглядах митців на роль рослин у забезпеченні відчуття гармонії саду. Для цього в статті проаналізовано розвиток садово-паркового мистецтва від античних часів до XX століття. Показано, що митці Східної цивілізації вже в давні часи локально навчилися використовувати рослини з базовим врахуванням закону балансу/рівноваги для формування осей в садових просторах. Розглянуто питання гармонії садів Давнього Єгипту. Показано, що рослини в них відігравали утилітарну роль забезпечення власника ділянки фруктами. Продемонстровано, що в античну добу роль декоративних рослин в гармонізації садів була зведена головним чином до підкреслення симетрії доріжок, площ і т.і. Проаналізовано засоби гармонізації ренесансних садів. Показано, що основними винаходами цієї доби стали симетричні партери з досконалими геометричними рисунками та розуміння потреби в узгодженні масштабів просторів. З цим періодом пов’язані перші вдалі спроби включити квіти в дизайн саду, як правило на фоні будівель та підпірних стін. Розкрито питання використання законів гармонії та засобів гармонізації в класичних садах XVII ст. Показано, що в цих садах митці вже майстерно використовували закон балансу та закон єдності і субпідрядності з особливим акцентом на симетрію і незмінним використанням топіарію. Проаналізовано аспекти гармонізації англійських садів і показано, що в них митці теж свідомо працювали з законами та засобами гармонізації, але з акцентом на асиметрію, і для цього максимально використовували природні форми дерев та кущів. Показано, що з садами модерністів можна пов’язувати вирішення багатовікової проблеми використання квітів у саду. Мета. Через аналіз базових принципів гармонізації садів різних епох та народів, порівняння та визначення їх спільних та відмінних рис, а також розгляд основних законів та засобів гармонізації композицій в садах встановити історичні зміни ролі рослин у створені цілісного і гармонійного саду. Методологія. Використано теоретичні методи дослідження, аналіз наукових публікацій, літературних та інтернет джерел; аналіз всесвітньовідомих пам’яток садово-паркового мистецтва. Наукова новизна. На основі аналізу реалізації законів гармонії та засобів гармонізації в історичних садах, встановлено послідовність історичних змін у поглядах на роль рослин у забезпеченні відчуття гармонії саду. Практична значущість. Висвітлення та дослідження цієї теми відкриває великі можливості для особистого розвитку та практичного використання знань в сфері ландшафтної архітектури.