МІСТ КАТЕХІЗИСУ ЯК ДОМІНАНТА ТВОРЧОСТІ ОЛЕГА ДЕНИСЕНКА - Стрельцова, Світлана Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Статтю присвячено творчій діяльності львівського художника Олега Денисенка, його експериментам у різних видах мистецтва. Виокремлено частину творів з доробку митця на релігійні, історичні сюжети, виконаних у запатентованій новітній техніці, що охоплює живопис, графіку й скульптуру (гесографії). Розкрито основні прийоми технологічного процесу виконання творчих робіт у новітній техніці. Визначено майстерність автора у поєднанні графіки з левкасом, традиційно притаманним іконопису, зазначено основні прийоми роботи з кольором. Проаналізовано художньо-стилістичні особливості зображень, сповнених сакральним змістом. Мета. Виявлено можливість трактування сюжетів сакрального спрямування та транслювати через мистецький твір основні принципи віри. Методологія дослідження ґрунтується на аксіологічному, герменевтичному та компаративному методах дослідження творчої діяльності автора, застосовується семіотичний метод аналізу творів для виявлення знакової системи сюжетів творів митця. Результати. Систематизовано введенні у твір знакові елементи, розкрито їх семіотичне наповнення. Розглянуто образний ряд та знакову систему у творчості художника, який підсилюється технічними прийомами образотворення. Наголошено на усвідомленому трактуванні сюжетного ряду, збагаченому символічними «релігійними відповідями». Наукова новизна. У дослідженні встановлено тотожність сюжетів, образів творів митця з основоположними категоріями іконографії зображень, які закладені в підґрунтя віровчень різних конфесій та культур. Зазначено, що у творчій діяльності художника посилено змістове навантаження творів шляхом пластичності та фактурності поверхні основи, що створюють візуальний об’єм і посилюють сприйняття змісту сюжетного пласта. Практична значущість. Дане дослідження дозволить встановити спорідненість творів автора з сюжетами релігійного характеру на основні сюжети християнського віровчення.