АНАЛІЗ КОЛІРНОГО РІШЕННЯ ЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ - Сідорова, Олена Ігорівна; Скіба, Софія Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
В статті розглянуто питання значення кольорів для населення кількох різних країн світу, пріоритети у виборі колірного рішення житлових інтер’єрів цих країн, спільні та відмінні риси колірного рішення інтер’єрів. Мета дослідження: розглянути, порівняти та проаналізувати колірне рішення житлових інтер’єрів Японії, Німеччини, Фінляндії та України. Методологія. Головними методами дослідження обрано наступні: емпіричний, теоретичний та емпірично-теоретичний. Емпіричний метод охоплює спостереження, порівняння, узагальнення. До теоретичних прийомів належать: сходження від абстрактного до конкретного, абстрагування, конкретизація, ототожнення та відокремлення. Значна частина роботи була проведена саме емпірично-теоретичними методами, зокрема використано методики порівняльного аналізу, індукції, дедукції. Індукція – пізнання від фактів до певної гіпотези. Дедукція – рух знання від загального, приватного і виведення наслідків із засновків. Результати. Звичайно, це дослідження не має на меті розглянути усі особливості і тонкощі колірних вподобань різних народів і культур, проте воно дає розуміння деяких відмінностей і спільних рис в колірному рішенні житлових інтер’єрів декількох країн, які були обрані авторами для порівняння і аналізу. Цей аналіз є тільки початком, який дозволяє побачити лише верхівку айсберга і потребує подальших досліджень. З одного боку розглянуто аспекти колірного рішення інтер’єрів, які підкреслюють відмінності культур, клімату, а також матеріалів, улюблених дизайнерами і архітекторами країн, обраних для аналізу. А з іншого боку – виявлені риси спільні для ряду інтер’єрів різних країн, які є проявом спільних світових тенденцій в дизайні інтер’єру, які перетинають національні кордони. Було досліджено, якими кольорами дизайнери наповнюють житлове середовище в Японії, Фінляндії, Німеччині, Україні. Наукова новизна. Виявлено що кольорова гама інтер’єрів житла в країнах світу залежить від історії, культурних традицій, географічного положення, природних і кліматичних особливостей різних регіонів і відображає національний характер і світогляд народу. Дизайнери намагаються досягти гармонії з місцевою природою і в якості основних кольорів віддають перевагу природним кольорам, а акцентними є традиційні кольори для кожної окремої країни, які несуть певне позитивне символічне значення. Практична значущість. Особливості колірного рішення інтер’єрів житлових приміщень різних країн, виявлені в результаті дослідження, можуть допомогти практикуючим дизайнерам у проектуванні більш досконалих в колірному відношенні інтер’єрів і свідомому використанні традиційних символічних, характерних для певних регіонів, кольорів.