РОЛЬ ЖІНОК У ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕКОРАТИВНО- ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ХІХ СТ. - Рижова, Олександра Віталіївна; Лагутенко, Ольга Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Англійське католицьке відродження, пробудження інтересу до середньовічної готики стало поштовхом до розвитку мистецтва текстилю та вишивки у Великобританії ХІХ ст. Поступова комерціалізація рукоділля та промислова революція, у свою чергу, заохочували відхід від ремісничої майстерності художника. Завдяки доступності «берлінської роботи», схем для вишивання, вишивка увійшла в кожний дім та надала жінкам можливості до самовираження, виховання моралі, оздоблення інтер’єру та одягу. Це сприяло фемінізації рукоділля у патріархальному суспільстві. Разом із тим, жінки змогли використовувати рукоділля як засіб самовираження, що знайшло своє виявлення в ранніх феміністських рухах. Мета. Проаналізувати трансформаційні явища в мистецтві Великої Британії, які призвели до формування мистецтва художньої вишивки як такого, що зіграло велику роль в процесі подолання культурного, соціального, політичного та гендерного дисбалансу. Методологія. Використано різні методи та принципи наукового дослідження, серед яких: принцип історизму, об’єктивності; історичний, порівняльний, наративний методи, аналіз. Результати. Першим етапом соціалізації та самовираження жінок стало створення економічних можливостей завдяки використанню традиційних для них навичок рукоділля. Товариства художнього рукоділля та жіночі школи допомогли великій кількості жінок, які були змушені працювати. Жінки зрозуміли, що вони можуть бути самодостатніми, можуть піклуватися про себе самі, а також підтримувати інших жінок. Наукова новизна. Вперше в українському мистецтвознавстві висвітлено взаємовпливи творчості мисткинь, які працювали в галузі текстилю та вишивки, та їх громадянської позиції, емансипації і здобутків у боротьбі за права у суспільстві. Практична значущість. Матеріали роботи можуть бути використані для розробки лекцій із історії декоративно-прикладного мистецтва, жіночого мистецтва, для факультативних занять, на практичних роботах. Отримані результати можна використати й у подальшій науковій розробці досліджуваної теми та близьких до неї.