ІНТОЛЕРАНТНІСТЬ У ЗАГОЛОВКАХ МЕДІА ЩОДО ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Полумисна, Ольга Олексіївна; Булатов, Валерій Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2024)
У статті висвітлено питання вимог інклюзивного дизайну та прояви інтолерантності у заголовках засобів масової інформації (ЗМІ) cтосовно людей з інвалідністю. Толерантність – питання особливе, делікатне з дуже тонкою гранню, особливо коли йдеться про висвітлення теми інвалідності в заголовках ЗМІ. Часто в заголовках друкованих видань або в назвах телевізійних передач можна зустріти інтолерантні смислові мовні звороти або відверте підкреслення ознак інвалідності людини. Мета даної статті – звернути увагу на порушення журналістів при висвітленні людей з інвалідністю в ЗМІ, а також показати неправомірність дій тих видавців, які допускають подібні формулювання у своїх публікаціях. Методологія. Логічно застосовним є систематизація поняття даного дослідження, узагальнення досвіду, використання порівняльного аналізу дефініції інтолерантності заголовків щодо осіб з інвалідністю. Результати. У роботі проаналізовано порушенння в медіатекстах при висвітленні людей з інвалідністю. Наукова новизна полягає у визначенні аспектів негативного представлення людей з інвалідністю в ЗМІ. Практична значущість. Зроблений аналіз негативного висвітлення людей з інвалідністю в ЗМІ, а також представлені факти неправомірності дій тих видавців, які допускають подібні формулювання у своїх публікаціях, допоможуть у імплементації Конвенції про права людей з інвалідністю.