ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ АРХІТЕКТУРНО- КОНСТРУКТИВНОГО ДЕКОРУ ЛЬВІВСЬКИХ КАМ’ЯНИЦЬ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТ. - Купранець, Роман Володимирович; Демків, Мирон Васильович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Цінні історичні будинки міст України загалом та Львова зокрема, які не мають статусу пам’яток архітектури тривалий час були поза увагою архітекторів-реставраторів. Фізичне зношування матеріалів та конструкцій, занедбання покрівлі, пошкодження ринштоків, ринв та каналізаційних відводів тощо, спричинили до значних руйнувань та втрат будівель. Архітектурно-декоративні елементи та деталі також зазнавали значних пошкоджень і втрат, а відновлювальні або ремонтні роботи не завжди мали за мету доповнити втрачене або відтворити елементи чи деталі, що відповідали стилістиці будівель поч. ХХ ст. Метою даної публікації є вивчення стану збереження архітектурно-декоративних елементів на фасадах львівських кам’яниць із штучного каменю, їх збереженості і конструктивної стійкості, а також формування науково-обґрунтованих підходів щодо відтворення їх автентичного стану. Методологія цієї статі базується на загально-наукових та спеціальних методах дослідження. На основі аналізу, синтезу, систематизації та узагальнення бібліографічних матеріалів визначено стан дослідженості даної теми, узагальнено та доповнено наявну інформацію про історичне формування забудови кін ХІХ – поч. ХХ ст., особливості його архітектурної та об’ємно-просторової композиції. За допомогою спеціальних методів дослідження, а саме: системного аналізу та графічного зіставлення, ретроспективного моделювання, архітектурно-композиційного виокремлено основні структурні та архітектурно-декоративні елементи львівських кам’яниць першої половини ХХ ст. Практична значущість даного дослідження полягає в тому, що сьогодні важливим є якісне проведення реставраційних робіт. Таким чином, необхідно щоб під час відновлювальних робіт цінної архітектури будівель враховували сучасні технології та матеріали, а також, щоб реставратор оперував підходами, які б відповідали тогочасній архітектурно-будівельній практиці.