ПОБУДОВА ПЛАНУВАЛЬНО-ПРОСТОРОВОЇ МОДЕЛІ БАГАТОФУНКЦІЙНОГО ЦЕНТРУ ДОЗВІЛЛЯ МЕТОДАМИ ПРОСТОРОВОГО СИНТАКСИСУ - Олійник, Олена Павлівна; Токар, Марія Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Мета. Виявлення особливостей сучасної організації просторів дозвілля, взаємозв’язок між процесами та планувальними структурами громадських просторів. На базі висновків побудова планувально-просторової моделі багатофункційного центру. Методологія. У статті розглянуто використання таких методів: конфігураційного аналізу (автор Олійник О.П., Дьомін М.М) для виявлення особливостей сучасної організації просторів дозвілля, взаємозв’язок між процесами та планувальними структурами громадських просторів; аналіз порівняльних площ та раціональність використання транзитного та стаціонарного простору. Дані методи сприятимуть виявленню особливостей сучасної організації просторів дозвілля та збору вихідних даних для побудови моделей. Результати. На базі отриманих висновків запропонована теоретична модель багатофункційного центру сімейного дозвілля. Модель враховує сучасні потреби відвідувачів та припускає різновікову доступність до громадських закладів Виявлені 2 типи інтегрованих ядер функційного навантаження, що мають чітко виражений зв’язок, доповнюючи один одного. Визначені стаціонарні та транзитні простори на базі планувальної структури громадського закладу та руху відвідувачів. Рекомендовано подальше дослідження і розроблення складових структури. Наукова новизна. Полягає у визначенням особливостей сучасних центрів дозвілля з профільними функція та додатковими, що поєднують також в собі сервіс та пасивний відпочинок. На основі просторового аналізу та синтаксичного аналізу було отримано 2 типи моделей-модель простору та модель соціальної взаємодії (активності), при нашаруванні отриманих результатів, ми отримали комбінаторну конфігурацію простору центра сімейного дозвілля. В залежності від обраних площ приведені рекомендаційні комбінаторні моделі 1 та 2. Практична значимість. Глибоке розуміння навантажень і функцій дає можливість краще інтегрувати нову модель сімейного дозвілля в існуюче міське середовище, таким чином сприяючи вдосконаленню інфраструктури, розвитку території, екологічній стійкості, забезпеченню безбар’єрності, різновікової доступності, відповідності сучасним потребам мешканцям міста, забезпеченню відповідного сервісу та громадської підтримки.