ПАНДЕМІЧНА КРИЗА COVID-19 ЯК КАТАЛІЗАТОР РОЗВИТКУ ТИПОЛОГІЇ СПОРТИВНО-РЕКРЕАЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ В УКРАЇНІ - Кригіна, Анастасія Олексіївна; Антонюк, Дмитро Іванович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Кризові обставини нині не є рідкісними. У результаті популярним у сучасній архітектурі стає дотримання принципів сталого розвитку з використанням адаптивних і багатофункціональних підходів при формуванні типів окремих будівель та споруд. Тому формування адаптивних спортивно-рекреаційних комплексів, що можуть ефективно функціонувати в умовах змінних обставин, стає ключовим. Важливо при цьому визначити, до чого сучасна архітектура має бути стійкою. Відповідно, вивчення наслідків сучасних криз є важливим процесом при формуванні нових векторів розвитку конкурентної сталої типології. Для суспільства, на наш погляд, спортивно-рекреаційна діяльність і, як наслідок, спортивно-рекреаційні комплекси (далі – СРК) в умовах кризи є інструментом, що пом’якшує наслідки кризи, включаючи стрес. Мета. Виявити роль пандемічної кризи в розвитку типології спортивно-рекреаційних комплексів. Основні завдання: проаналізувати обмеження, введені владою під час піку кризи, які могли вплинути на доступність інфраструктури СРК; вивчити зміни у фізичній активності населення та порівняти з динамікою трендів у галузі фізичної культури та спорту. Методологія. Пошук літератури проводився в географічних рамках України та країн ЄС, що лідирують у загальноєвропейській статистиці за показниками фізично активного населення, США та КНР, як країн із найсильнішими економіками світу. Результати. Виявлено, що пандемічна криза прискорила розвиток типології СРК, виокремлюючи слабкі сторони існуючих типів і активізуючи пошук нових стратегій адаптації та формування нових типів. Наукова новизна. Проаналізовано взаємозв’язок між обмеженнями влади, які могли вплинути на функціонування традиційної СРК інфраструктури, та соціальними, технологічними та екологічними змінами в період пандемії COVID-19. Практична значущість. Результати можуть бути використані для подальших досліджень і слугувати інструментом при розробці стратегій адаптації існуючих чи нових СРК.