АНАЛІЗ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ ЩОДО ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ - Бут, Максим Олександрович; Ігнатьков, Вадим Миколайович; Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Сотніков, Дмитро Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2024)
Метою дослідження є аналіз нормативної бази в галузі цивільного захисту та її впливу на ефективність протидії терористичним актам в міському середовищі, захисту цивільного населення та економічну складову національного господарства в контексті військових дій з російською федерацією. Методологія дослідження базується на принципах єдності теорії та практики, системності дослідження, розвитку, об’єктивності та абстрагування. У рамках дослідження проведено аналіз сучасної вітчизняної та зарубіжної нормативної документації в галузі цивільного захисту, що дозволило виявити тенденції та недоліки існуючих методологічних підходів. Результати обстежень зруйнованих об’єктів нерухомості внаслідок здійснених терористичних актів та під час військових дій вказують на широкий спектр пошкоджень, спричинених мінами, артилерійськими обстрілами, авіаційними ударами, вибухами та пожежами. Об’єкти, розташовані близько до фронту, зазнають руйнувань внаслідок артилерійських обстрілів та стрільби, тоді як ті, що далеко від фронту, частіше стають жертвами терористичних актів, ракетних ударів та бомбардувань. Результати дослідження полягають в визначенні окремих положень будівельних норм, які потребують вдосконалення та визначенні шляхів розвитку прогресивних об’ємно-планувальних та конструктивних рішень об’єктів будівництва з точки зору стійкості під впливом вибухової хвилі, уламків та пожежі. Нормативна база та практичний досвід обстежень демонструють потребу у вдосконаленні будівельних норм, особливо щодо протидії терористичним актам в міському середовищі архітектурно-конструктивними засобами, протипожежного захисту та стійкості будівельних конструкцій під впливом вибухів та пожеж. Особлива увага приділялася різниці в способах проектування сталевих конструкцій та їх поведінці під впливом динамічних навантажень. Дослідження також критично аналізує підходи до врахування вибухової хвилі та пропонує можливі шляхи вдосконалення методології розрахунків. Такий комплексний підхід дозволяє зрозуміти динаміку руйнування будівельних конструкцій та розробити ефективніші стратегії цивільного захисту в умовах військових конфліктів. Наукова новизна полягає у виявленні прогалин у діючій нормативній базі та запропонованих шляхах їх вирішення, шляхом систематизації та аналізу результатів обстежень зруйнованих об’єктів нерухомості в умовах військових дій. Практична значущість дослідження полягає в можливості вдосконалення національних стандартів у сфері цивільного захисту та підвищенні стійкості будівельних конструкцій до впливу бойових дій.