СИНТЕЗ МИСТЕЦТВ: РОЛЬ ДИЗАЙНУ У ФОРМУВАННІ АРХІТЕКТУРНОГО МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Бжезовська, Наталія Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Розглядаються питання формування архітектурного середовища таким чином, що за допомогою дизайну та використання національних особливостей архітектурні художні образи відіграють суттєву роль в соціальному, духовному житті суспільства формуючи світогляд і національну ідентичність. Мета роботи полягає у виявленні сучасних інноваційних технологій дизайну та використання національних особливостей архітектурних художніх образів та форм при формуванні міського середовища. Методологія. Методологічна основа дослідження ґрунтується на використанні загальнонаукових методів дослідження: аналізу, порівняння, узагальнення різних ідей та пропозицій вітчизняний та зарубіжних вчених з проблем формування архітектурного міського середовища. Наукова новизна. У результаті дослідження розкриті перспективні технології і підходи до дизайну у формуванні міського архітектурного середовища з використанням елементів національних особливостей дизайну. Практична значимість. Для суб’єктів дизайн-діяльності визначено три рівні складності творення вітчизняного дизайнерського продукту: поверхове накладання візуальних національних стереотипів на дизайнерські форми; висококваліфіковане дизайнерське творення на світовому рівні щодо повторювання модних форм, винайдених дизайнерами західних країн; високомистецьке дизайнерське творення із залученням глибинних цінностей національної культури України у синтезі їх дизайну та архітектури, найновітнішими досягненнями світової дизайнерської думки.