ГАБІОНИ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЛАНДШАФТНОГО ДИЗАЙНУ ПРИБУДИНКОВИХ ТЕРИТОРІЙ - Жидкова, Тетяна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті висвітлено одну з найактуальніших проблем сьогодення захист громадського населення в умовах сучасної війни. Проаналізовано основні вимоги чинної законодавчої та нормативної документації, рекомендації Державної служби з надзвичайних ситуацій. Проаналізовано сучасний стан наявних найпростіших укриттів в підвальних і цокольних поверхах будинків; вразливість частини стіни, яка виступає над землею. Визначено небезпечність використання технічного приміщення як найпростішого укриття в панельних будинках; конструктивні особливості та можливість використання підвальних приміщень в пізніх «сталінках». Розглянуто рекомендовані нормативною документацією заходи щодо зниження тяжкості ураження для сховищ та протирадіаційних укриттів. Проаналізовано сучасні методи й нормативні документи щодо використання габіонів, їхньої форми та заповнення. Мета даного дослідження є розробка пропозицій щодо підвищення захисних властивостей найпростіших укриттів в наявних будинках з використанням габіонів, що водночас виконують декоративну функцію. Методологія. Використано теоретичні методи дослідження, аналіз чинної законодавчої та нормативної документації, досвід сучасної війни. Результати. Обґрунтовано засіб підвищення захисних властивостей найпростішого укриття в цокольних і підвальних приміщеннях шляхом створення другої захисної стіни підвального приміщення. Наукова новизна. Запропоновано види габіонних конструкцій та детально опрацьовано варіант влаштування вздовж зовнішньої стіни приміщення стіни з габіонів циліндричної форми діаметром 0,6 м встановлених у шаховому порядку. Обґрунтовано залежність відстані стіни з габіонів від зовнішньої стіни будинку та висоти такої стіни. Обумовлено склад суміші для заповнення габіона та його захисні властивості у порівнянні бетонною стіною. Запропоновано варіанти озеленення та квіткового оформлення габіонної стіни. Практична значущість. Результати досліджень можуть бути використані на практиці для підсилення захисних властивостей найпростіших укриттів.