ВІЗУАЛЬНА ЕСТЕТИКА ГРАФІЧНОГО СТИЛЮ QART - Нагорняк, Христина Михайлівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Стаття досліджує передумови виникнення та особливості створення нового авторського стилю QaRt, як одного із видів сучасної графіки, що поєднує традиції на цифровізацію в мистецтві. Стиль к’юарт відкриває нові можливості для творчості і надає глядачеві унікальний досвід сприйняття мистецтва. Мета дослідження – розкрити мистецтвознавче бачення цього феномену та розуміння його потенціалу. Методологічна база дослідження включає такі підходи та методи: Метод порівняльного аналізу: дослідження може базуватись на аналізі інших напрямів сучасного мистецтва, традиційної графіки і символіки у мистецтві. Це дозволяє встановити контекст та взаємозв’язок стилю к’юарт з іншими мистецькими течіями. Семіотичний аналіз: використання семіотичного підходу дозволяє розглянути QR-код як символ, що переносить інформацію, і вивчити способи його використання в контексті стилю к’юарт. Візуальний аналіз: аналіз композицій, форм та інших візуальних аспектів творів допомагає розкрити естетичну складову стилю к’юарт і виявити способи стилізації та використання геометричних фігур. Історичний аналіз: дослідження включає ретроспективний погляд на розвиток графічного мистецтва та використання символіки в мистецтві, зокрема в контексті технологічних змін та діджиталізації. Результати дослідження виявляють особливості цього нового напряму в сучасному мистецтві і розкривають його потенціал для творчості та сприйняття глядачем. Дослідження допомагає зрозуміти створені автором правила стилізації та композиції, що лежать в основі стилю к’юарт. Наукова новизна полягає в дослідженні нового напряму в сучасному мистецтві, який поєднує традиційну графіку з елементами QR-коду. Дослідження стилю к’юарт привносить наукову цінність, оскільки воно розширює розуміння можливостей графіки та відображення інформації в мистецтві. Практична значущість дослідження полягає в наступному: Розвиток нового напряму мистецтва: мистецтвознавчий аналіз творів допомагає встановити основні принципи та правила створення к’юарт-композицій, що може сприяти подальшому розвитку цього напряму в сучасному мистецтві. Збільшення усвідомлення творчого потенціалу QR-кодів: аналіз показує, що QR-коди можуть бути використані не тільки як засіб передачі інформації, але й як елементи мистецтва, що розширює їхнє застосування в креативних проектах та роботі з графікою. Стимулювання дискусії про відношення традиційної та сучасної графіки: аналіз стилю к’юарт спонукає до роздумів про взаємодію традиційних технік із сучасними технологіями в мистецтві. В цілому, дослідження результативно розкриває стиль к’юарт, сприяючи його розвитку, впровадженню нових ідей та популяризації мистецтва.