ДОСВІД ПІДЗЕМНОЇ УРБАНІСТИКИ В ЗАЛІЗНИЧНОМУ СЕКТОРІ - Чернишова, Оксана Сергіївна; Степанчук, Олександр Васильович; Степура, Віктор Степанович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Метою даного дослідження є проведення аналізу світового досвіду використання підземного простору для спорудження вокзальних комплексів у великих містах, оцінки переваг та недоліків запровадження таких систем, а також можливості реалізації подібних проєктів в Україні. Безперечним фактом сьогодення є те, що у великих містах ресурс щодо зростання простору в ширину та висоту вичерпаний або майже вичерпаний, що обумовлює потребу в зростанні в глибину з відповідним освоєнням підземного простору. Інтенсивний розвиток транспортних систем, відсутність у містах вільної від забудови території, ускладнення технології міського життя – все це стало поштовхом для містобудівних проєктів в усьому світі, що передбачають розташування не лише надземних, але й підземних споруд. Особливо гостро стоїть питання в транспортному секторі, оскільки перевантаженість автомобільних доріг, їх негативний вплив на навколишнє середовище, перетинання транспортних та пішохідних потоків, підвищення швидкостей руху – все це порушує безпеку та суттєво знижує комфортність для населення. Саме тому дане дослідження присвячене аналізу проєктів, що спрямовані на освоєння підземного простору у великих містах, з метою винесення у нього залізничних колій, автомобільних доріг, паркувальних територій та іншої інфраструктури, що дозволяє знижувати негативні наслідки та суттєво покращувати рівень життя. Практика застосування підземної урбаністики в залізничному секторі в світі не є новою, а для України використання закордонного досвіду також дозволить вирішити містобудівні, транспортні та соціальні проблеми. В роботі зроблено акцент на тому, що запровадження високошвидкісного руху поїздів в Україні поставить додаткові питання щодо спорудження нових вокзальних комплексів або модернізації існуючих. До ключових факторів для успішної реалізації таких проєктів можна віднести зручність трансферу до високошвидкісного поїзду, а нерідко це можливо лише за умови розташування вокзального комплексу в центральній частині міста. Також вимушене зниження швидкості високошвидкісного поїзда територією міста впливає на загальну тривалість поїздки та пасажирами сприймається негативно. У зв’язку з цим виникає ряд питань щодо організації руху поїздів та їхньої взаємодії з іншими видами транспорту й міською забудовою. Проаналізований в роботі світовий досвід підкреслює привабливість та ефективність проєктів застосування підземного простору для транспортної інфраструктури та вокзальних комплексів зокрема.