СЦЕНАРНИЙ ПІДХІД ПРИ ФОРМУВАННІ ПРИБЕРЕЖНОЇ ЗОНИ В МЕЖАХ МАЛИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Мироненко, Валерія Вікторівна; Жовква, Ольга Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета даної статі – визначення і обґрунтування сценарних підходів при формуванні прибережної зони в межах малих населених пунктів на основі дослідження аналогічних об’єктів проєктування. Методологія базується на вивченні досліджень пов’язаних зі сценарним підходом при формуванні середовища, аналізу вже реалізованих проєктів прибережних зон, визначенню ключових принципів сценарного підходу та виявлення оптимальних сценаріїв формування набережної. Результом дослідження є розкриття ролі сценарного підходу при формуванні прибережних зон та ідентифікація ключових принципів, базованих на інтеграції історичного та культурного контексту, забезпеченні екологічної сталості, створенні функціональних та естетично привабливих просторів, а також розробка альтернативних сценаріїв при проєктуванні, що враховують соціокультурні, екологічні та функціональні аспекти. Це дозволяє забезпечити гнучкість та адаптивність під час планування та створення прибережної зони в межах малих населених пунктів. Кожен сценарій враховував унікальні особливості місцевості, соціокультурний контекст, екологічні аспекти та потреби мешканців. Наукова новизна ґрунтується на розширенні теоретичного розуміння сценарного підходу та його практичного використання, враховуючи специфіку малих населених пунктів. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в роботі місцевих органів влади, планувальних організацій та розробників проєктів для ефективного формування та управління прибережними зонами в межах малих населених пунктів, забезпечуючи збалансований підхід до розвитку цих територій, враховуючи соціокультурні, екологічні та функціональні аспекти.