ТЕКТОНІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ПЛАСТИЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ ОБ’ЄКТІВ АРХІТЕКТУРИ - Буравченко, Сергій Григорович (Теорія та практика дизайну, 2023)
Постановка проблеми. Розгляд взаємозалежності планувальних систем і фасадів, а також змін відношення до тектоніки, сучасна теорії визнає припустимість великого різноманіття композицій, що відповідають тектонічним підходам, навіть деякі з них здаються атектонічними. Мета публікації – обґрунтування нових фасадних систем, що базуються на відході від традиційних уявлень про тектоніку і про залежність композиційної структури фасаду від конструктивно-планувальної основи. Натомість, надаються обґрунтування спроб пов’язати варіабельність фасадних систем з технологіями будівництва, кожна з яких пропонує архітектору свій інструментарій Методологія досліджень базується на інтерпретації сучасних теоретичних досліджень тектоніки масових будівель, зокрема чарункової структури та оцінювання практики проектування і будівництва таких будівель. Результати дослідження надають нові підходи і приниціпи взаємозв’язку об’ємно-планувальних рішень і пластичної організації фасадів та сучасні підходи щодо тектоніки. З урахуванням виведених принципів в рамках однієї планувальної основи і архітектурно-будівельної системи може бути запропоновано палітра фасадних рішень, що розрізнябться композиціонним структурами і масштабом зокрема атектонічних. При цьому підтверджується доцільність комбінування різних модифікацій плану, що виявляють природні можливості формоутворення, які забезпечуються архітектурно-будівельною системою. Наукова новизна підходу базується на відході від стереотипних уявлень про тектоніку фасадів і формуванні фасадних рішень, виходячи із містобудівних сценаріїв і особливостей зовнішніх просторів, сприйняття в характерних ситуаціях. Практична значущість виявлених моделей фасадів полягає в підвищення різноманіття і виразності архітектурного середовища, формуванні цілісних комплексів.