ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ПРОСТОРУ МУЗЕЙНИХ СПОРУД, ПОБУДОВАНИХ В СТИЛІ ДЕКОНСТРУКТИВІЗМ - Астанін, Михайло Олександрович (Теорія та практика дизайну, 2023)
В статті розглядається тема створення внутрішніх просторових ландшафтів в об’єктах деконструктивізму, зокрема в музейних та виставкових комплексах, що були побудовані в Європі на протязі чверті віку із завершення ХХ до початку ХХІ століть. Висвітлюються принципи організації напрямків руху відвідувачів, просторова композиція об’ємів, філософський зміст, виявлення особливостей та індивідуальних рис інтер’єрів в стилі деконструктивізм. Аналізуючи тему створення внутрішніх просторових ландшафтів в об’єктах деконструктивізму, зокрема в музейних та виставкових комплексах, що були побудовані в европейських столицях, висвітлено принципи організації напрямків руху відвідувачів, просторову композицію об’ємів, принципову кольорову гаму, філософський зміст. Виявлено особливості та індивідуальні риси інтер’єрів в стилі деконструктивізм. Досліджено поворот архітектурного мислення та поява нової, нелінійної парадигми в створенні внутрішнього простору в спорудах деконструктивістського стилю [12]. Для узагальнення класифікації маршрутів внутрішньої побудови музейних та виставкових споруд, що формують шлях для відвідувачів, пропонується додати два види просторових схем. Перша – «серендипна» від англійського serendipity – інтуітивний, випадковий, вибірковий, хаотичний. Цей термін, яким користуються науковці, було введено вітчизняною дослідницею теорії архітектури Оленою Олійник [5] для позначення поняття вільності і запланованої хаотичності штучно сформованого простору. В русі відвідувача закладена можливість самовибору маршруту та пов’язана з цим можливість несподіваної зустрічі з ймовірним однодумцем біля експонату, що зацікавив найбільше. Названий вид організації внутрішнього простору деконструктивних споруд найбільш розповсюджений і включає в себе променевий та зірково-променевий напрям руху відвідувачів. Назва другої схеми руху – «директивна» від англійського direction – керований, наскрізний, послідовний, цілеспрямований, нав’язливий. Термін пропонується запровадити для уточнення характеристик розглянутих схем, а саме для об’єднання анфіладної, периметральної, спіралеподібної та біспиралеподібної організації руху в спорудах музеїв та виставкових комплексів деконструктивістської архітектури.