ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОСТОРУ ЗАМІСЬКОГО ДИТЯЧОГО КЛУБУ - Малік, Тетяна Вячеславівна; Ліповська, Анна Олексіївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета. Дослідити принципи дизайну інтер’єрів закладів позашкільної освіти дітей, що направлені на формування гармонійного художньо-естетичного образу закладу. Актуальність дослідження зумовлено необхідністю вдосконалення підходів щодо формування розвивального середовища в закладах позашкільної освіти дітей. Ефективність позашкільної освіти нині є невід’ємною частиною процесу підвищення соціальної культури населення, що формує позитивний імідж нашої держави. Соціальна архітектура та дизайн постійно змінюються та розвиваються, інтегрують новітні технології та традиційні прийоми. Наукова новизна. Застосований комплексний підхід у дизайні інтер’єрів закладів позашкільної освіти дітей, з урахуванням принципів дизайну, що направлені на виховання особистості з високим рівнем духовності та культури, яка може самостійно ухвалювати важливі рішення, гнучко реагувати на зміни обставин, творчо мислити. Уперше комплексно розглянуто проблему дизайну інтер’єрів і екстер’єрів закладів позашкільної освіти; визначено, що для подолання соціальної депривації та девіантної поведінки важливі впровадження та використання принципів дизайну інтер’єру, що підвищують самооцінку вихованців закладів шляхом творчого стимулювання, прийомами профорієнтації та використання позитивного впливу тематичних концепцій єдності природи та людини; визначено принципи та прийоми в дизайні інтер’єрів закладів. У вступі було обґрунтовано актуальність дослідження, поставлено мету та відповідні завдання, сформульовано об’єкт і предмет наукової роботи. Відповідно до цього було визначено наукову новизну, з’ясовано практичну та теоретичну цінність роботи, представлено результати апробації дослідження. Були визначені типологічні принципи формування просторового середовища заміського дитячого клубу. Опрацьований досвід проєктування іноземних і місцевих закладів позашкільної освіти.