ДИСКРЕТНО-ВОКСЕЛЬНИЙ ПАРАМЕТРИЧНИЙ ДИЗАЙН - Пустюльга, Сергій Іванович; Самчук, Володимир Петрович; Пасічник, Оксана Степанівна; Чугай, Руслан Володимирович; Градиська, Наталія Борисівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Робота присвячена дослідженням інноваційного методу дизайн-проєктування, пов’язаного з автоматизованим дискретно-параметричним представленням каркасів модельованих об’єктів, що враховують не тільки візуально-естетичні характеристики виробу, а й технологічні можливості його виготовлення й економічні показники проєкту загалом. Мета. Метою роботи є розробка основ дискретно-воксельного параметричного дизайну, як принципово нового відгалуження сучасного стилю «параметричного дизайну». Об’єктом дослідження є дискретно-воксельний параметричний дизайн. Формалізація процесу проєктування та використання можливостей комп’ютерних обчислювальних алгоритмів відкривають для дизайнерів і архітекторів доступ до нескінченного діапазону формоутворюючих алгоритмів, які дозволяють легко генерувати креативні форми об’єктів середовища та водночас проявляти такий актуальний для митців творчий підхід. Результати. У роботі проведено критичний аналіз «параметричного дизайну», що дозволило виявити основні його недоліки стосовно проєктування об’єктів дизайну, створених за допомогою класичної параметрики. Наукова новизна. Розроблено ефективні математичні алгоритми дискретного формування елементів каркаса візуальних форм, на основі інтуїтивно зрозумілої для дизайнера множини векторів, які формують образ, ніби розтягуючи його контур. Практична значущість. Практичне втілення ідей у вигляді готового виробу можливе лише тоді, коли технологія виготовлення буде доступною. Якщо ж реалізація потребує значних ресурсів або неможлива, тоді варто застосовувати такі методи проєктування, які адаптовані до технологічних можливостей виробництва. Запропонований новий підхід до дизайн-проєктування дозволяє позбутися виявлених недоліків класичного параметричного підходу, а використання воксельних моделей, які покладені в основу запропонованого методу, дозволяє забезпечити можливість і технологічність виготовлення тривимірних форм, подібно до складання конструктора. Розроблені алгоритми дозволять реалізувати оптимальні підходи до проєктування з урахуванням технологічних можливостей виготовлення об’єктів дизайну, що, у свою чергу, забезпечить економічну ефективність проєкту. Запропонований принципово новий стиль дизайнерських розробок – дискретно-воксельний параметричний дизайн, у багатьох випадках буде більш ефективним і позбавленим недоліків, притаманних класичному «параметричному дизайну».