СКЛЯНІ СТЕЛІ В ТОРГОВО-РОЗВАЖАЛЬНИХ ЦЕНТРАХ - Кравченко, Анастасія Сергіївна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета дослідження – виявлення проблематики та виокремлення концептуальної стилістики скляних стель у торгово-розважальних центрах. Методологія. Аналіз, психоаналітичний (як дизайн скляних стель впливає на емоційний стан людини), міждисциплінарний (для розуміння використання скла як комплекс функціональної й естетичної складових частин), екологічний (зумовив розгляд використання скла як екологічно вигідного матеріалу), компаративний (для порівняння архітектурних типів будівель, які можна втілити в дизайн торгово-розважальних центрів). Результати. У статті аргументовано, що сучасний темп життя в містах досягнув тієї точки, коли людині для того, щоб забезпечити свої потреби (а саме – походи по магазинах), потрібно мінімум часу та максимум мобільності. Тому для цього потрібні центри, у яких буде зібрано мережу необхідних торгових майданчиків і розважальних послуг. Зазначено, що торгово-розважальні центри мають бути комфортними для відвідувачів у всіх сенсах цього слова. Тобто має бути забезпечена мобільність пересування, безперешкодний доступ до всіх закладів і торгових залів, естетичний вигляд, екологічність матеріалів тощо. Велике значення має освітленість приміщень і візуальний простір, що забезпечують скляні конструкції та штучні світильники. Представлено широкий вибір скляних стель і матеріалів, з яких вони виробляються. Доведено, що в разі конструктивних рішень із використанням скла скорочуються час роботи штучного освітлення, уживання електроенергії та витрати на неї, що приводить до збереження навколишнього середовища. Наукова новизна. Доведено, що використання скляних стель у торгово-розважальних центрах має під собою економічне, екологічне та естетичне підґрунтя, оскільки торгово-розважальні центри мають не тільки забезпечувати прибуток своїм власникам, а й задовольняти повсякденні потреби відвідувачів. Наведено як доказ використання скляних стель і архітектурних елементів у дизайні торговий центр «Глобус» у місті Києві. Практична значущість. Дослідження поглиблює знання про архітектурно-планувальну організацію комунікативного простору з використанням скляних конструкцій у торгово-розважальних центрах. Визначено, що скляні стелі мають свої недоліки та потребують обережного ставлення до них через те, що мають крихку структуру, у разі механічних пошкоджень розлітаються на безліч уламків, що несуть небезпеку відвідувачам. Тому як альтернативу використовують акрилове скло, яке просто тріскається та менш небезпечне в експлуатації. Але ці недоліки не можуть завадити позитивним якостям скла: практичності, довговічності, простоті в обслуговуванні й унікальному, неповторному зовнішньому вигляду.