ОСОБЛИВОСТІ ЕЛЕМЕНТІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОГО ЗАХИСТУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Chemakina, Oktyabrina; Avdeeva, Nataliya; Butyk, Myhailo (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті визначено поняття тероризму, окреслено напрями, що сприяють здійсненню терористичного акту. Наголошується, що антитерористична безпека України формується як державна система боротьби з тероризмом. Визначено зміст захисту та протидії тероризму в умовах формування тенденції підвищення рівнів суспільної небезпеки. Відзначається необхідність проведення містобудівних та архітектурно-планувальних заходів щодо протидії терористичним актам у міському середовищі. Розглянуто загальнотеоретичні засади формування захисту від терористичних атак міського середовища містобудівними та архітектурно-планувальними засобами. Визначено зміни у змісті, формах і методах сучасного тероризму: нові стилі тероризму в усьому світі – напади на важливі навчальні, комерційні чи державні будівлі з великим скупченням людей, загрози порушити повсякденне міське життя, зростання кількості терористичних груп та дії окремих терористів, вчинення терористичних актів у містах, поширення тероризму на міських просторах. Розглянуто рекомендації щодо фізичного захисту елементів міського середовища. Конкретизовано поняття тероризму, визначено поняття терористичного акту та його найбільш часту реалізацію у вигляді конфліктів і злочинних дій у міському середовищі, окреслено напрями, що сприяють здійсненню терористичного акту. Вказано на необхідність проведення містобудівних та архітектурно-планувальних заходів щодо забезпечення захисту від ТП, фізичного та психологічного комфорту в міському середовищі. Виявлено ймовірні зв’язки між терористичними актами в міському середовищі, фізичним захистом елементів міського середовища та психологічним станом користувачів міського середовища. Розглянуто особливості антитерористичного захисту елементів міського середовища. Мета. Метою статті є визначення особливостей антитерористичного захисту елементів міського середовища як інформаційного забезпечення органів державної влади та спеціальних служб, використання для містобудівних та планувальних заходів вдосконалення та оптимізацію системи фізичного захисту елементів міського середовища. Матеріали та методи. У ході дослідження були використані дослідження українських та зарубіжних учених і спеціалістів з питань безпеки.