ПЕРЕДУМОВИ ЩОДО СПОРУДЖЕННЯ ВОКЗАЛЬНИХ КОМПЛЕКСІВ ПРИ ВПРОВАДЖЕННІ ВИСОКОШВИДКІСНОГО РУХУ - Степанчук, Олександр Васильович; Чернишова, Оксана Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета дослідження полягає в проведенні аналізу перспектив впровадження високошвидкісного руху в Україні, надання оцінки ряду показників: першочергові напрямки, час перебування в дорозі, зручність розташування вокзальних комплексів та їхній зв’язок з інфраструктурою міста. На підставі досвіду країн з розвиненою мережею високошвидкісних магістралей сформулювати основні вимоги, що висуваються до вокзальних комплексів, які обслуговують перевезення пасажирів з підвищеними швидкостями. А також визначенні найкорисніших варіантів для реалізації в Україні. Зважаючи на те, що перспективи будівництва високошвидкісних магістралей обумовлюють ряд питань з улаштування нових чи модернізації існуючих вокзальних комплексів, виникають задачі щодо раціонального використання міської території, перепланування вокзалів, забезпечення комфортабельного добирання пасажирів до поїзда. В роботі проаналізовано загальні принципи проєктування вокзальних комплексів при організації високошвидкісного руху. Проведений аналіз дозволив намітити найбільш раціональні для України передумови щодо спорудження вокзальних комплексів високошвидкісних залізниць. Наукові дослідження закордонних вчених у різних країнах світу та аналіз, проведений авторами, дозволили виділити декілька груп стратегічної цінності, які забезпечуються за рахунок зручного розташування самої станції та обслуговування її всіма видами громадського транспорту. Авторами наведено приклад поїздки за принципом «від дверей до дверей» з точки зору пасажира, що дозволяє краще розуміти принципи розташування високошвидкісних станцій. Спорудження нової станції чи модернізація існуючої, як правило, зумовлюють зміни в планах розвитку забудови та реконструкції прилеглої території: реконструюються існуючі будівлі та споруди, з’являються нові житлові комплекси, офіси, заклади торгівлі та інші об’єкти соціального значення.