МАСКУВАННЯ АВІАКОМПЛЕКСІВ В УКРАЇНІ ЗАСОБАМИ УРБАНІСТИКИ, АРХІТЕКТУРИ ТА ДИЗАЙНУ - Пилипенко, Наталія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті розглянуто особливості використання маскування авіакомплексів в Україні засобами урбаністики, архітектури, дизайну та технічними засобами. Визначені основні засоби маскування авіакомплексів і методи, які можуть бути використані для досягнення ефекту маскування. Мета. Аналіз сучасних тенденцій урбаністичного, архітектурного та дизайнерського мистецтва, які можуть бути застосовані для маскування авіакомплексів. Установлення ключових напрямів розвитку проєктів маскування авіакомплексів. Методологія. Використано теоретичні методи дослідження (аналіз вітчизняного та закордонного досвіду використання маскування авіакомплексів засобами урбаністики, архітектури та дизайну). Результати. Детально розглянуті засоби маскування: ландшафтний дизайн, архітектурне маскування, графічний дизайн, технічні засоби, естетичне маскування. Наукова новизна. Висвітлено та систематизовано заходи та методи маскування авіакомплексів засобами урбаністики, архітектури, дизайну та технічними засобами. Проаналізовано досвід використання маскування вітчизняних і закордонних авіакомплексів. Уведено новий термін – «маскування авіакомплексів». Практична значущість. Результати досліджень можуть бути використані в будівництві нових авіакомплексів, а також у реконструкції наявних. Маскування авіакомплексів засобами урбаністики, архітектури, дизайну в поєднанні з технічними засобами є важливим завданням для збереження естетичної привабливості міст і максимально можливого злиття авіакомплексів із місцевим середовищем. Це може включати зміну дизайну будівель, використання природних матеріалів та колористики, що відповідає місцевому ландшафту та культурному контексту. Водночас може допомогти зменшити негативний вплив діяльності авіації на навколишнє середовище, як-от шум і забруднення повітря.