АДАПТАЦІЯ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ: ПИТАННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ - Здетовецька, Наталія Олександрівна; Ковальська, Оксана Євгеніївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті розглянуто важливість збереження історичного архітектурного середовища, зокрема, з’ясовано зв’язок між пам’ятками архітектури та міським оточенням. Зазначено цінність пам’яток як економічного ресурсу, також розглянуто проблеми «Великої реставрації» в Україні, питання адаптації пам’яток архітектури зі зміною їхнього функціонального призначення. У статті детально проаналізовано історичну послідовність розвитку практики пристосування об’єктів культурної спадщини, а також описано проблеми, які цим спричинені, та їхні наслідки. Детально описано сучасні механізми збереження пам’яток на законодавчому рівні, а також окреслено проблеми інвестування у сферу охорони культурної спадщини. У статті звернуто увагу на проблеми збереження культових споруд, наведено приклади функціональної адаптації цих типів споруд, які є пам’ятками архітектури. Описано різні варіанти збереження, надано приклади адаптації та зміни їхніх функцій. Мета – дослідити актуальну проблему збереження культурної спадщини, запропонувати шляхи її вирішення. Методологія. Використано методи системно-структурного, порівняльного аналізу, метод узагальнення позитивного та негативного досвіду у вітчизняній і зарубіжній практиці. Результати. У статті звернено увагу на проблему збереження пам’яток архітектури, які відображають певний період історії та культури, через що їх відновлення та реставрація потребують спеціальної уваги та професійного підходу. Наукова новизна. Автори статті розглядають різні аспекти реконструкції та реставрації пам’яток архітектури, а також відзначають важливість збереження не тільки самих споруд, але і їх довкілля. Практична значущість. Окрім того, у статті наведено приклади успішної адаптації пам’яток архітектури зі зміною їхнього функціонального призначення, яка дозволяє зберегти споруди та використовувати їх у сучасному житті. Автори статті діляться досвідом і рекомендаціями щодо збереження та відновлення пам’яток архітектури, зокрема, вказують на важливість залучення громадськості до процесу збереження культурної спадщини та необхідність підвищення свідомості громадян щодо цінності пам’яток архітектури. Отже, стаття є важливим допоміжним матеріалом для дослідження проблем збереження культурної спадщини та відновлення пам’яток архітектури. Автори статті проаналізували різні аспекти даної проблеми, надали рекомендації щодо покращення процесу збереження та відновлення культурної спадщини, а також звернули увагу на важливість громадської підтримки в розв’язанні даної проблеми.