СТИЛІ ЛАНДШАФТНОГО ДИЗАЙНУ: НАЙВІДОМІШІ НАПРЯМКИ - Усенко, Євгенія Віталіївна; Новік, Ганна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Метою статті є проаналізувати найвідоміші стильові напрямки у ландшафтному дизайні та їхні відмінності. Ландшафтний дизайн є творчою діяльністю з створення антропогенного ландшафту. Складовими елементами ландшафтного дизайну є природні компоненти (ґрунти, гірські породи та їх поверхневі форми, рослинність, водойми, тощо), споруди, що містяться на даній територій, меблі та дорожня інфраструктура. Природні і створені елементи поєднуються на конкретній ділянці у спосіб, що відображає певний характер суспільного світосприйняття у певний відрізок часу. У цьому поєднанні і проявляється стиль ландшафтного дизайну. Стилі і стильові напрямки, які сьогодні застосовуються при облаштуванні ділянки, можна розділити на дві великі групи, які умовно можна визначити як історичні (історично-національні) і сучасні. При розробці проєкту ландшафтного дизайну в історично-національному стилі, дизайнер створює стилізацію, де відображені характерні особливості того чи іншого історичного стилю, і яка має передавати настрій життєвого устрою відповідної епохи, якщо такий настрій відповідає потребам замовника, або призначенню і характеру громадського закладу. Сучасні стилі ландшафтного дизайну не віддзеркалюють цінностей та способу життя певної культури та епохи, географічного розташування тощо. Це територія експерименту, де формоутворення елементів ландшафтного дизайну перетинається із стильоутворювальними компонентами сучасних напрямків архітектури і дизайну інтер’єру. З точки зору планування та формоутворення і історичні і сучасні стилі можуть бути регулярними та іррегулярними (пейзажними), де головною ідейною ознакою є відношення людини до природи і до світу – прагнення впорядкувати світ, переробити його під себе, або дослухатися до природи, намагаючись довіряти їй і берегти її красу.