ФІЛОСОФІЯ МИСТЕЦТВА ЛЕНД-АРТУ - Булкіна, Поліна Олександрівна; Новік, Ганна Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Ленд-арт – художня діяльність, об’єктом якої є реальний фрагмент природного середовища, який інтерпретується митцем не стільки як місце розташування твору, скільки як контекст, в якому концентрується його ідея. Ландшафт розуміється як віддзеркалення не тільки екології, але й філософії, соціології, історії, антропології, міфології, символіки, історії культури. Філософські роздуми про час і простір, важливість контекстів, розуміння плинності, тимчасовості будь-якого людського втручання в природу були першоджерелами багатьох концепцій ленд-арту. Метою статті є спроба визначити як філософські практики, що живили творчість митців ленд-арту, вплинули на сутність цього мистецького напряму. Методом аналізу літературних джерел та прикладів ленд-арту було розглянуто зв’язок, який убачається між міркуваннями Р.Смітсона, американського художника, одного з перших і провідних практиків і теоретиків ленд-арту, чиї тексти стали програмними для багатьох наступників і Мартіна Хайдеггера, одного з відоміших філософів ХХ ст., який розглядав суть мистецтва в поняттях буття і істини. Смітсон звертався до феноменологічних практик з 1960-х і до кінця життя. Знайомство з філософськими роздумами художника в руслі феноменології сприйняття, своєрідне ставлення до роботи із землею та форм репрезентації мистецтва, а також спроба визначити важливість контекстів для мистецтва – надає можливість по-новому зрозуміти його твори. Смітсон, як і Хайдеггер виступає проти включення мистецтва до сфери споживання. Смітсон використав філософію Хайдеггера, щоб сформулювати концепцію демократичної дії як одного з можливих варіантів співіснування людей на планеті. Ленд-арт як мистецтво – це перш за все робота з ідеєю, символом. Філософське підгрунтя надає особливого елітарного присмаку таким творам, видається, що їх автори знають щось за межами пересічного бачення світу. І такий підхід, на наш погляд, різко відділяє ленд-арт від дизайнерських практик, на які він безперечно має великий вплив.