РОЛЬ ОСВІТЛЕННЯ У ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ. СВІТЛОДИЗАЙН. ЗОВНІШНЄ ОСВІТЛЕННЯ - Бухтіярова, Марія Юріївна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2022)
Мета: Дослідження полягає у визначенні ролі освітлення у ландшафтному дизайні міст та окремих присадибних ділянок. Велике значення має місце встановлення світлових приладів, кліматичні умови середовища, групи рослин, декоративне покриття, архітектурні форми та ландшафт ділянки. Методологія: У статті використано пізнавальний, оцінювальний та діагностичний методи аналізу. Результати: Проаналізовано та оцінено вплив світлодизайну на сприйняття ландшафтних об’єктів міського та присадибного розташування. Досліджено процес реалізації балансу між життєдіяльністю людини, інших живих істот, рослин та природою в цілому в проектуванні нічного освітлення міських парків шляхом з’ясування впливу нічного штучного світла на екосистему міських парків. А також розглянуто вплив окремих змін, спричинених штучним освітленням, на функціонування всієї екосистеми, проаналізовано його переваги та недоліки, зазначено як зменшити негативний вплив та як краще використовувати позитивний ефект штучного світла. Зосереджено увагу на розширенні застосування штучного освітлення при облаштуванні таких об’єктів урбанізованого середовища як парки, дитячі та спортивні майданчики, ландшафтні композиції, тощо. Встановлено, що світлодизайн являє собою комплексний підхід з економічної, архітектурної, естетичної, декоративної та інженерної точок зору. Виявлено потребу оволодіння мистецтвом освітлення для подальшого ергономічного проектування місць громадського та індивідуального відпочинку. Наукова новизна: Роль освітлення в ландшафтному дизайні середовища є невичерпною. Адже світлодизайн являє собою не лише естетичний та декоративний аспекти, а й функціональний. Завдяки комплексному підходу щодо формування освітлення ландшафтних об’єктів підвищується безпека архітектурних споруд різного призначення в темну пору доби, а також рівень емоційного та естетичного задоволення мешканців; створюється єдиний художній образ, що дозволяє сформувати цілісну картину сприйняття тої чи іншої композиції. Практична значущість: Виявлені закономірності та здобуті знання можуть бути застосовані в практиці ландшафтного дизайну при облаштуванні чи вдосконаленні як урбанізованих об’єктів середовища, так і окремих присадибних ділянок.