ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГРОМАДСЬКОГО МІСЬКОГО ПРОСТОРУ - Чепурна, Світлана; Жидкова, Тетяна; Дудка, Олена (Теорія та практика дизайну, 2022)
У середині 20 століття спостерігається розростання міст і поява величезних просторів у містах, викликаних швидким зростанням населення, розвитком автомобілебудування та житлової політики, спрямованої на поширення приватного домоволодіння. У таких умовах неможливо було передбачити, яким буде розвиток забудови і, тому потрібно було шукати нові шляхи вирішення цієї проблеми. Тому, виникла потреба у перегляді існуючих документів щодо зонування та у нових інструментах щодо регулювання забудови. Принципи Form Based Code є універсальними, і адаптація цих принципів дозволить зберегти та покращити міське середовище у сучасних містах. У міському середовищі, яке потребує реконструкції або має можливість розміщення нових будівель та споруд, Form Based Code значно прискорить процес розробки та узгодження проєкту. У європейських країнах вже давно виконані чіткі правила, що створюють комфортне та неагресивне середовище. В українських містах розміщення забудови відбувається за функціональним зонуванням, для цього використовується набір параметрів, який не дозволяє отримати зрозумілого та передбачуваного розвитку забудови, що приводе найчастіше до дисонансу. Параметри задаються не враховуючи показників міського середовища, на вирішують проблеми, що виявлені під час аналізу території. Сьогодні в Україні виконуються спроби створити комфортне міське середовище для городян. Для цього розроблено Дизайн Коди у Житомирі, у Києві. Незважаючи на відставання України від розвинених країн у розумінні цінностей міського середовища, країні необхідно використати цей підхід для вирішення конкретного завдання щодо регулювання забудови у місті. У статті представлені можливості покращення естетичного вигляду міського середовища згідно з основними принципами Дизайн Кодів, які б забезпечили зовсім інший рівень взаємозв'язку у міському просторі. Показано порівняльну характеристику принципів Дизайн Кодів порівняно з традиційним зонуванням. Визначено основний вектор регулювання суспільних просторів на прикладі Харкова в Україні.