РЕНОВАЦІЯ МОДЕРНІСТСЬКОЇ АРХІТЕКТУРИ. НЕВИЗНАНА СПАДЩИНА - Чернюк, Світлана Юріївна; Костюченко, Ольга Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2022)
У дослідницькій роботі розглядається проблема збереження пам’яток архітектури доби періоду модернізму шляхом здійснення їх реновації. У роботі узагальнено новий матеріал з досліджуваної теми та запропоновано варіанти реновації окремих будівель. Основну увагу під час виконання дослідження спрямовано на аналіз існуючого стану архітектури періоду модернізму та виявлення потреби у її реновації. Попри відсутність статусу охоронюваного об’єкта архітектури, виявлення та підкреслення унікальності будівель періоду модернізму дозволяють звернути увагу на важливість їх збереження перед широкими загалами. У роботі викладено загальний огляд документів спрямованих на захист будівель виконаних в стилі модернізму. У ході дослідження було проведено аналіз стану кількох існуючих об’єктів авангардного модернізму в їхній історичній динаміці. У роботі з’ясовано характерні особливості архітектури минулого століття, оцінено вплив архітектурних стильових течій на створення нового архітектурного напрямку. На підставі аналізу стану будівель та споруд, виявлено, методи поліпшення їх стану. Зроблено наступні висновки: 1. Архітектура модернізму потребує реновації. 2. Осучаснення будівель можна досягти за допомогою зміни функції будівель та використання сучасних архітектурних течій. Мета статті: оцінити та проаналізувати архітектурні процеси, періоду модернізму та розробити методи реновації в рамках сучасних культурно-архітектурних течій. Методологія: для досягнення поставлених цілей перш за все було проведено аналіз документів та історичне порівняння стану архітектури після чого було задіяно теоретичні методи вивчення проблеми, серед яких можна виокремити прямий, елементарно-теоретичний та структурно-генетичний аналізи Наукова новизна: вперше проведено загальний аналіз архітектури модернізму та оцінено необхідність проведення реновації наведених споруд.